✨ Ramazan yazıları, videoları, dersleri, etkinlikleri için Ramazan dosyamızı inceleyin.

Ramazan Dosyası
Kitap

Düşman Savaşçı – Moazzam Begg

Ünlü Müslüman davetçi Hamza Tzortzis’in “Uyanın! Adaleti Savunun” videosunu bilmeyen yoktur… Bu konuşmayı İngiltere hükümetinin Moazzam Begg adlı müslümanı Suriye’deki direnişçilere yardım ettiği gerekçesi ile tutuklamasından sonra bir mitingte yapmıştı. Orda şöyle diyordu: “Beni tutuklayın, hepimizi tutuklayın. Ama Allah’a yemin ederim ki milyonlarca başka Moazzam Beg’ler olacak!”

Moazzam Beg ismini Guantanamo ile duyduğumuz birisi. Aslen Pakistanlı bir İngiliz vatandaşı. 2002 senesinde Pakistan’da Amerikalılar tarafından “şüpheli” olduğu gerekçesi ile tutuklanıp bir seneye yakın Kandahar’daki Bagram hapishanesinde, iki sene de Küba’daki Guantanamo hapishanesinde esir olarak tutulmuştu. 2005 senesinde serbest bırakıldı.

Şuan 47 yaşında ama hayatı daima mücadele ile geçmiş Moazzam Begg ağabeyimizin. 1995′te Bosna’da insani yardım sebebiyle bulunmuş. 2000′li yılların başında ailesi ile birlikte Pakistan’a taşınmış. Orada gönüllü öğretmen olmuş. 2002 yılında Pakistan polisi tarafından “şüpheli” gerekçesi ile (Amerikan askerlerinin emri ile) tutuklanmış. Afganistan Bagram Hapishane’sinde çok ağır işkence altında kalmış Muazzam Beg, kendisi o günleri ve tutuklanma sebebini şöyle anlatıyor:

“2002’de ailemle Pakistan’a taşındık. Pakistan’da bir okulda gönüllü öğretmen olarak çalışıyordum. Hayatımdaki hayalim öğretmen olmaktı.

Bir gece aniden birileri kafama silah dayadı ve bana hiçbir şey söylemeden beni kaçırdılar.

Amerikalı gizli ajanlar tarafından tutuklanmıştım. Beni önce Pakistan’da gizli bir cezaevine götürdüler, ardından da Afganistan’daki Bagram Cezaevi’nde 1 yıla yakın tuttular. Sonra Guantanamo’ya transfer ettiler, orada 2 yıl kaldım.

GİZLİ HAPİSHANELER
ABD’nin birçok gizli hapishanesi var. Örneğin bazıları Pakistan, Fas ve Tayland’da. Bu hapishanelerde insanlar Guantanamo’ya göre daha fazla işkenceye ve sorgulamaya tâbi tutuluyor.

Guantanamo’da tutuklulara karşı artık daha dikkatli olmak zorundalar çünkü basının sınırlı da olsa giriş hakkı var. Bu yüzden gizli hapishanelerde istediklerini yapabiliyorlar.

HAVLAYAN KÖPEKLER VE TRAŞ BIÇAKLARI
“Üzerime pislediler. Jiletle beni traş ettiler. Kafama silah dayadılar. Beni Mısır’a yollayacaklarını, orada daha fazla işkence göreceğimi söyleyerek beni tehdit ediyorlardı. Yan odadan sürekli bir kadının çığlıklarını duyuyordum.
Guantanamo’da daha az işkence gördüm. Bir hücrede beni yalnız bıraktılar. İki yıl çok uzun bir süre. Ailemden hiçbir haber alamadım. Telefon görüşmeleri yasaktı ve dışarıda ne olduğuna dair hiç bir fikrim yoktu.
Hangi suç ve sebepten bu işkenceye uğradım ve hayatımla oynadılar bilemiyorum. Tutuklandıktan 6 ay sonra benim terör örgütleri ile işbirliği içinde olduğumu iddia ettiler. Ayrıca 1995 yılında Bosna Hersek’te bulunmamın bu iddiayla bağlantılı olduğunu öne sürdüler.
Guantanamo’nun arkasındaki her şey para. Irak’taki Amerikan üssü tarafından afişler dağıtıldı. Bu afişlerde her yurtdışında yaşayan Pakistanlı Müslüman başına 5 bin dolar verecekleri yazıyordu. Pakistanlılar için bu çok büyük para. Amerika’nın birilerini suçlaması gerekiyordu ve bu yüzden bizim hayatımızla oynadılar. ”

2005 senesinde serbest bırakılan Moazzam Begg, İngiltere’ye döndüğünde esirler için “Cage Prisoners” isminde bir dernek kurdu. Dernek vasıtasıyla siyasi mahkumların hakları, savaş suçları ve özellikle müslüman olan ülkelerdeki savaş bölgelerinde temel insan hakları ihlallerinin tespiti ve bunu gidermenin yol ve yöntemleri üzerine çalıştı. Bunun için çeşitli ülkelerde çok sayıda çalışmanın öncülüğünü yaptı. Özellikle Guantanamo ve türevi hapishanelerin şartları konusunda dünya kamuoyunda bir yankı uyandırmaya çabaladı.

Bosna, Çeçenistan ve Afganistan savaşlarında Müslümanların yardımına koşan Moazzam Begg, geçen sene Suriye direnişine destek verdiği gerekçesi ile İngiliz hükümeti tarafından tekrar tutuklanıp daha sonra serbest bırakılmıştı.

Moazzam Begg, gençlik yıllarından başlayarak yaşadığı esaret yıllarını ve hayatını “Düşman Savaşçı” adlı bir kitapta kaleme almış. Türkçe olarak Mana yayınlarından çıkan kitabı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Düşman Savaşçı
“Bir İngiliz Müslümanın Guantanamo Anıları”
Muazzam Begg

Mana Yayınları
Sayfa Sayısı: 445

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu