
6 Maddeyle Üniversite Ortamında Kendini Korumak
Bu ümmetin gençlerinin en büyük imtihan alanlarından birisi şüphesiz ki üniversite. Medreselerimizi hem şeklen hem muhteva olarak kaybettiğimiz ve sekulerizmi din edindiğimizden beri bu daha da büyük bir imtihan olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden üniversiteye gitmek adeta kafir olmak gibi anlatılarak bir yanlışa düşülürken şimdi üniversiteye gitmek cihaddan faziletli bir amel görülerek ayrı bir yanlışa düşülüyor. Üniversiteye giden müslüman gençlik gerçeği var bunu kimse yadsıyamaz. Müslümanca yaşamaya talip isek üniversitede de bunu gerçekleştirmenin elbette bi takım yolları var. Üniversite ortamında değişmeden kalabilmek için;
1- Hayati derecede önemli olan şey salih bir topluluğa dahil olmaktır.
Çünkü yalnızlık müslüman için belki de en tehlikeli konumdur. Birlikte kuran, hadis okuyacağın, bir ilim öğreneceğin, bir hocanın dersini dinleyeceğin, nasihatleşeceğin bir ortama katılmalısın. Imkan varsa haftada bir gitmeli, şartlar müsait olamıyorsa ayda bir mutlaka orada olmalısın. Herhangi bir sebeple bu topluluktan ayrıldığında değişimin kendini en fazla bir ay içinde ele geçireceğini bilmelisin.
2- Aynı bölümde okuyan dava arkadaşlarınla birlik olup okul hayatınızı birlikte tamamlamanız da bir ortama katılmak kadar önemlidir.
Dışarda katıldığınız tefsir dersinin hocası final sınavı vaktinde cuma namazına nasıl gitmeniz gerektiğini size anlatamayabilir, ama aynı şeylere maruz kaldığınız arkadaşlarınızla okul içinde müslümanca bir duruş için daha somut bir şekilde yardımlaşabilir, birbirinize destek olabilirsiniz.
3- Kırmızı çizgilerin olsun.
Hergün okula gelirken kendine söz verdiğin kimsenin aşamayacağı sınırlar. “Tesettürümden taviz vermeyeceğim” “harama bakmayacağım” “şu konunun konuşulduğu ortamda durmayacağım” “karşı cinsle mecbur kalmadıkça konuşmayacağım” gibi.
4- Okula sadece ders dinlemeye git.
Dersler dışında okulda fazla vakit geçirme. İşin biter bitmez çık. Her okulun tehlikeli mekanları ve zamanları vardır. Mesela kantin, bahçe, koridor yada ders başlama saatleri, tenefüsler, sınav sonraları. Bu mekan ve zamanlara dikkat etmelisin. Kalabalık yerlerde fazla bulunmamalısın. Okul çıkışlarında otobüs/dolmuşlar çok dolu olur, erken yada geç binerek bu kalabalıktan kaçmalısın.
5- Kafe buluşmaları.
Özellikle okula yeni başlayan üniversitelilerin birbirleriyle tanışma/kaynaşma gibi hedefleri vardır. Bunun için kahvaltılar, piknikler, kafe buluşmaları düzenlerler. Okula yalnız ders dinlemek için gittiğini ve biriyle tanışmak istersen kafeye ihtiyacın olmadığını bilmelisin. Son sınıflar için de mezuniyet vebası vardır. Mezuniyet törenine katılmayanlar da mezun olabiliyorlar, bu tarz yerlere gitmezsen bir şey kaybetmeyeceğini unutma.
6- Okul hayatın boyunca sağlıklı gıdalarla beslen, abur cuburu terket.
Falan filmi izleyim, filan kitap serisini bitiriyim planlarını biraz sonraya erteleyebilirsin. Kendine kuran ve hadis kampları yap. Arkadaşlarını da dahil et bu işe. Kendine sağlam bir hedef koy: üniversite bitene kadar her sene 10 kuran/meal hatmi, 30.000 hadis okuyacağım! gibi. Organik beslenenin aklı, kalbi, bedeni sağlıklı olur. Beslenmeni ihmal etme.
Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Ancak unutulmamalıdır ki bu ortamın bir diğer türü lise ortamı.Lise sona geçtim ve 11. sınıfta okul değiştirdim. Bu yaptığım -din açısından- en büyük hatalardan biri oldu. İnancımın zayıfladığını zaman içinde gördüm. İnsanlara saygı duyacağım diye kendi dinimden taviz verdim. Kendi inancımı korumadım. Zamanla her şey daha kötüye gitti. Bilmiyorum şu an bir şeyleri düzeltmek istiyorum dini adına. Özellikle de okula gitmek istemiyorum. Ancak özel okul olduğu için ücretini çoktan verdik ve eğitim olarak gerçekten iyi bir okul. Ama ne yapacağımı şaşırdım. Eski okulumda hepimiz birbirimize saygılı davranırdık… Ama burada sanki bir suç işliyormuşum giibi hissediyorum bazen. Bazen inandığım için aptal mı oluyorum gibi düşüncelere sahip oluyorum. Ve bazen de (haşa) kendi dinimi sorgularken buluyorum. Allah’a bu sırada ortak koşmuyorum.. Ama Allah var mı diye de çok düşünüyorum. Şu an yazdıklarım içimi rahatlattı bir konuda. bir Müslümanla paylaşmam gerekiyordu bunu. beni yargılamadan sorunumu dinleyecek biriyle ve uzun zamandır böyle birini bulamıyorum.. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum aslında…
Kardeşim, Allah yok mu düşüncesi şeytanın içimize atmaya çalıştığı bir vesvesedir. Sahabelere de bu tarz vesveseler geldiği hadis rivayetlerinde var bunları takmayın eminim koca okulda dindar biri vardır tanışmaya çalışın birlik önemlidir
Sevval kardes sana Peygamberimiz Muhammed Aleyhisselamin hayatini bolca okumani tavsiye edebilirim bu tur vesveselere karsi. Allah hepimizi iman vesvesesinden korusun. Belki de imtihanlarin en zorudur. Nouman Ali Khan gibi hocalarin sohbetlerini de dinle sıklıkla. Bu tur sorular vesveseden baska bir sey degildir korkma. Bolca dua et kuran oku. Vesvesenin uzerine dustukce buyur. Herkesin basindan gecer bu tur dusunceler sen ibadetlerine devam et. Allah’a emanet olasin kardesim
Ben de kırmızı Asa ( youtube serisi ) izlemenizi içtenlikle tavsiye ederim. INŞAALLAH izleyince ne demek istediğimi anlayacaksınız..
vesveseyi öğrenmek ve anlamak için bediüzzamanın vesvese risalesesini okuyabilirsin.
EY MARAZ-I VESVESE İLE MÜPTELÂ! Biliyor musun, vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer; ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.
devamını internetten bulursun
Selamun Aleykum Şevval bu tür vesvese konusunda sana özellikle bi isim vereceğim Hamza Tzortzis ben felsefe dersi için ve kendim için özellikle dinlemiştim. Cokta istifade etmiştim sana da öneririm :)) Allah a emanet