Düşünce - Fikir

Bu Zamanda İslam’ı Yaşamak Çok mu Zor?

“BU ZAMANDA ALLAH’A İTAAT ETMEK, DİNİMİZE UYMAK ÇOK ZOR, HER YER HARAM, HER YER FİTNE!”

Son yıllarda ümmet olarak hepimizin yakındığı, özellikle de biz gençlerin yakındığı bir durum var ki, o da bu zamanda takvalı olmanın, kendini sakınmanın ne kadar zor olduğu; her yerin haramlarla, fitnelerle dolu olduğu. Aslında bir bakıma bu konuda haklıyız. Ama eğer bu gibi durumlar bizim “bahanemiz” olmaya başlıyor ise, sorun da orda başlıyor. Geçenlerde Leyl Suresi’ni okurken, bir şey farkettim ve benim bu ahir zaman durumumuza çok daha farklı bakmama sebep oldu elhamdulillah.
Bu surede insan davranışları üzerine rabbimiz yemin ediyor. Aynı zamanda da gece ve gündüz, erkek ve kadın gibi iki zıt kavramın üzerine de yemin ediliyor. Sonra sure iki zıt tip insan davranışı üzerine şekillenerek devam ediyor ve bu davranışlar sonucu ne olacağını rabbimize bize bildiriyor. Benimse en çok dikkatimi çeken 7 ve 10. Ayetlerdeki “kolaylaştırma” ifadesi. İlk davranış olarak 5 ve 6. Ayetlerde “Ama kim verir ve sakınırsa, en güzelini tasdik ederse” olarak belirtiliyor ve 7. Ayette biz ona en kolay olanı “kolaylaştıracağız.” diyor. İkinci davranış ise 8. Ve 9. Ayetlerde “ Kim cimrilik eder ve kendisini müstağni görürse, en güzelini yalanlarsa” olarak belirtiliyor ve 10. Ayette “Biz ona en zor olanı kolaylaştıracağız.” diyor.

İlk davranışa bakarsak, “Vermek, Allah’tan sakınmak, güzel olanı tasdik etmek” gibi salih amel olan kavramlardan bahsediliyor. Yani hidayet yolu. Bunları yapmak hidayet yolunda olan, Allah’ın rızası için çabalayan birinin davranışlarıdır. Ve Maide/16’da rabbimiz “Allah, onunla rızası peşinde olanları selâmet yollarına iletir ve onları izniyle, karanlıklardan aydınlığa çıkarıp kendilerini dosdoğru bir yola iletir.” diyor. Şimdi tekrar 7. Ayete dönersek bu salih amelleri yapanları “Biz ona en kolay olanı kolaylaştıracağız.” deniyordu. Yani “en kolay olan” diye bahsedilen yol, “hidayet yolu”

Peki biz nasıl düşünüyoruz? Allah’tan sakınmanın zor olduğunu, haram yolların daha kolay ulaşılabilir olduğunu. Rabbimiz ise tam tersini söylüyor bize. 8 ve 9. Ayetlerde bahsedilen davranışlara bakalım bir de. “Cimrilik yapmak, kibir, böbürlenmek (kendini müstağni görmek), doğruyu ve güzel olanı yalanlamak” bunlarsa dalalet yolunun davranışlarıdır. Örneğin Alak Suresi 6 ve 7. ayetinde insanın azgınlık sebebini Allah kendini “müstağni görmesi” olarak bildirir. Bu davranışları yapan birini ise Allah dalalette bırakır. 10. Ayete dönelim; “Ona en zor olanı kolaylaştıracağız.” Yani “en zor olan” diye bahsedilen yol “dalalet yolu.”
Aynı zamanda bu sure Allah’ın rahmetinin ne kadar büyük olduğunun da bir kanıtı. İlk başta Allah kolay diye adlandırdığı yolu, amel işleyene yine de kolaylaştıracağım, diyor. Yeter ki biz sadece O’na dönüp salih amel işleyelim. Unutmayalım ki “Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu açar.” (Talak/2)
Rabbim bu zamanlarda ona tutunmaya çalışan, her kuluna yardım etsin. Bizi iman edip, salih amel işleyen, hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden eylesin.
Selamun aleykum.

Elif Nisa

Benze Yazılar

Bir Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu