Google ve Facebook Sizin Hakkınızda Neler Biliyor
Bir uzman bu iki şirketin sahip olduğu bilgiyi araştırdı,
Bir teknik danışman ve web geliştiricisinin Twitter hesabında yazdığına göre, Google ve Facebook, bir akıllı telefon kullanıcısının, kullanıcı cihazdan silmiş olsa bile, çevrimiçi veya çevrimdışı yaptığı hemen hemen her şeyi biliyor ve kaydediyor.
“Aklınızı kaçırmak ister misiniz?”, diyor Dylan Curran. “Size Facebook ve Google gibi sitelerin size dair, siz fark dahi etmeden, ne kadar bilgi depoladığını göstereceğim.”
İşte Curran’ın listesinden bir seçme;
Google, eğer konum paylaşma açık ise, telefonunuzu her açtığınızda konumunuzu kaydeder ve Google kullanmaya başladığınız ilk günden itibaren konum geçmişinizi görebilirsiniz. https://www.google.com/maps/timeline
Google, farklı bir veritabanında tüm cihazlarınız arası arama geçmişinizi kaydeder. Tüm arama ve telefon geçmişinizi silseniz bile, tüm cihazlarınızdan her şeyi silmediğiniz sürece Google bunları depolar.
https://myactivity.google.com/myactivity
Google, size dair bilgileri (konumunuz, cinsiyetiniz, yaşınız, hobileriniz, kariyeriniz, ilişkileriniz, ilişki durumunuz, muhtemel kilo ve geliriniz buna dahildir) kullanarak bir reklam profili oluşturur. https://adssettings.google.com/authenticated
Google, kullandığınız her uygulama ve eklentinin bilgisini depolar. Örneğin: Ne sıklıkla kullanıyorsunuz, nerede kullanıyorsunuz, kiminle iletişim için kullanıyorsunuz (Facebook’ta kiminle ve hangi ülkelerle konuşursunuz, saat kaçta uyursunuz). https://myaccount.google.com/permissions?pli=1
Google, tüm YouTube geçmişinizi kaydeder. Böylece, yakında bir bebeğiniz olup olmayacağını, muhafazakar olup olmadığınızı, yenilikçi olup olmadığınızı, Yahudi, Hristiyan veya Müslüman olup olmadığınızı, depresyonda veya intihara meyilli olup olmadığınızı, iştahsız olup olmadığınızı dahi bilir.
https://www.youtube.com/feed/history/search_history
Google, size dair depoladığı tüm bilgiyi indirme seçeneği sunuyor. “İndirme talebinde bulundum ve dosya boyutu 5.5 GB oldu, ki bu yaklaşık üç milyon Word dosyasına tekabüldür.” google.com/takeout
Facebook da aynı şekilde tüm bilginizi indirme seçeneği sunuyor, benimki yaklaşık 600 MB tuttu, ki bu da yaklaşık 400.000 Word dosyasına tekabüldür.
Bu bilgiler, sizin gönderdiğiniz veya size gelen her mesajı, sizin gönderdiğiniz veya size gelen her dosyayı, telefonunuzda ekli bulunan her kişiyi, ve size gelen veya sizin gönderdiğiniz tüm ses dosyaları kapsamaktadır.
Facebook ayrıca beğendiğiniz ve arkadaşlarınızla konuşmuş olduğunuz şeylere dayanarak ilginizi çekeceğini düşündüğünü şeyleri depolar.
Kısmen amacı olmaksızın, Facebook üzerinden gönderdiğiniz her sticker depolanır.
Ayrıca, Facebook’a her girişinizde, nerede, ne zaman ve hangi cihazdan giriş yaptığınızı depoluyorlar.
Facebook hesabınıza bağladığınız her uygulama da depolanıyor. Bu şekilde siyasete, web’e ve grafik tasarıma ilgim olduğunu, Tinder’a bakarak X ve Y aralığında yalnız olduğumu ve Kasım’da HTC telefon aldığımı tahmin edebiliyorlar.
Bir yan not olarak, eğer Windows 10 kurduysanız, kurduğunuzda aktif bulunan, gizliliğe dair 16 farklı alt menü seçeneğiyle karşılaşırsınız.
Bunlar da, nerede olduğunuzu, hangi uygulamaları indirdiğinizi, onları ne zaman kullandığınızı, ne için kullandığınızı, web kameranıza ve mikrofonunuza herhangi bir anda ulaşılabilmesini, kişilerinizi, maillerinizi, takviminizi, arama geçmişinizi, gönderdiğiniz ve size gelen mesajları kapsamaktadır.
İndirdiğiniz dosyaları, oynadığınız oyunları, fotoğraflarınızı ve videolarınızı, müziklerinizi, arama geçmişinizi, tarama geçmişinizi, dinlediğiniz radyo kanalları dahi buna dahildir.
Modern zamanların en çılgın şeylerinden biri de budur, hükümetin veya başka bir kuruluşun evimize kamera ve mikrofon koymasına, üzerimize konum takip cihazı takılmasına asla izin vermeyiz. Fakat önden gittik, ve bunları kendimize yaptık. Çünkü ne yapayım, sevimli köpek videoları izlemek istiyordum.
(Aşağıdakiler Google’dan indirilen içerikten bahsediyor):
“İşte bu Google takvimler, eklediğim tüm etkinlikleri gösteriyor. Onlara katılıp katılmadığımı, saat kaçta katıldığımı da.”
“Bu Google Drive’ım. CV’m dahil sildiğim dosyaları, aylık bütçemi, tüm kodlarımı, dosyaları, yaptığım web sitelerini, mail’lerimi şifrelemekte kullandığım fakat sildiğim PGP key’i bile kapsıyor.”
“Bu benim Google Fit’im. Attığım tüm adımları, herhangi bir yere yürüyüşümü, kaydettiğim her meditasyon/yoga/egzersizleri gösteriyor. (Bu bilgileri sildim ve Google Fit izinlerini kaldırdım).”
“Bunlar telefonumla çekilmiş tüm fotoğraflar, yıllara ayrılmışlar, ve ne zaman ve nerede çekildiklerini de içeriyorlar.”
“İşte bu da Google Activity bilgilerim. Binlerce dosya içeriyor, o yüzden sadece kısa bir özet geçeceğim:
İlk olarak burada şunlar var; görüntülediğim ve tıkladığım her Google reklamı, açtığım ve kullandığım her uygulama ve zaman bilgileri, ziyaret ettiğim her web sitesi ve bunun zaman bilgileri, indirdiğim veya aradığım her uygulama.
Aradığım ve kaydettiğim her görüntü, aradığım veya tıkladığım her konum, aradığım veya okuduğum her haber, ve 2009’dan itibaren yaptığım her bir Google araması.
Son olarak, 2008’den itibaren aradığım veya görüntülediğim her YouTube videosu.”
Kaynak: Al Jazeera
Çeviri: gencmuslumanlar.com