Gezi - SanatYaşam

Güney Asya’nın İlgi Çekici 10 Eşsiz Camisi

Biliyoruz ki camiler Allah’a ibadet edilmesi için özel ayrılan yerler. Güney Asya’da camiler yüzyıllardır bulunuyor. Bununla birlikte Güney Asya’da bulunan camiler zaman içinde tarz ve mimari olarak geliştiler. Güney Asya camilerinin mimarilerinde farklı tarzlarda özenle hazırlanmış kubbeler, minareler gibi özellikler bulabiliriz. Farklı kültürel ve sanatsal ifade tarzlarını bir araya getirirler. Güney Asya kendisi Arap, Pers ve Türk kültürünün yöreye özgü ifade şekillerinin buluştuğu bir yerdir. Bu, Güney Asya camilerini sadece mimari olarak değil aynı zamanda sanatsal ve yapısal olarak da başyapıt yapar. Bu yazıda, 10 eşsiz Güney Asya camisini bir araya getirdik.

1. Faysal Cami, İslamabad, Pakistan

Faysal Cami ya da Şeyh Faysal Cami Pakistan’da yer alır, 1986’da yapımı tamamlanmıştır. Türk mimar Vedat Dalokay tarafından tasarlanmıştır. 1966 yılında büyük bir cami yapılmasını öneren ve büyük oranda finanse eden Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdülaziz’ın anısına onun adı verilmiştir. Arap bedevilerinin çöl çadırını andıran 8 köşeli ana binası ile alışılagelmişin dışında ve eşsiz bir tasarıma sahiptir. Ana yapının dört köşesinde de her biri 90 metre uzunluğundaki dört minare bulunur.

2. Tooba Cami, Karaçi, Pakistan

Tooba cami ya da Karaçi’nin Gol Camisi, 1969’da inşa edilmiştir. Pakistanlı mimar Dr Babar Hamid Chauhan tarafından tasarlanmıştır. Bu cami, ana ibadet alanını kapsayan tek büyük kubbesi olması bakımından eşsizdir. Bu kubbenin altında herhangi bir destekleyici sütun bulunmamaktadır. Yaklaşık 37 metre yüksekliğinde tek bir minareye sahiptir.

3. Mekke Cami, Haydarabad, Hindistan

Mekke Cami, Hindistan Haydarabad’da bulunan en eski camidir. 1694’te yapımı tamamlanmıştır. Muhammed Quli Qutb Shah temel taşını atmıştır, fakat yapımı Babür İmparatoru Aurangzeb tarafından tamamlanmıştır. Mekke Cami’ni eşsiz yapan yönü Mekke’den getirilmiş topraktan fırınlanan, orta kemerin inşa edildiği tuğlalarıdır.

4. Jamia Cami, Srinagar, Hindistan

Jamia Cami, Srinagar, Keşmir’de bulunur. Keşmir’in Sultan İskender Şahı tarafından 1400’lü yıllarda inşa edilmiştir. Bu cami, 370 ahşap sütunla desteklenen avlu ile çevrili uzun piramid şeklinde kulelere sahiptir.

5. Jama Cami, Bhopal, Hindistan


Bhopal’daki Jama Cami’nin yapımı 1454 yılında tamamlanmıştır. Hoshang Shah tarafından inşasına başlanmış ve Mahmud Khilji tarafından bitirilmiştir. Hindistan’ın minaresi olmayan tek camisidir. Jama Cami, geniş avlusu ve büyük girişiyle çarpıcı bir mimari harikadır.

6. Shat Gambuj Cami, Bagerhat, Bangladeş

Shat Gambuj ya da diğer adıyla 60 Kubbeli Cami, 1442 ile 1449 yılları arasında inşa edilmiştir. Khan Jahan Ali tarafından yapılmıştır. Aslen bu caminin 60 taş sütunu ve 77 kubbesi vardır. Bununla birlikte bugün 60 kubbe mescidi olarak biliniyor. Minaresi yoktur. Bir sufi tarafından inşa edilmiştir.

7. Jama Masjid, Bhilai, Hindistan

Bhilai’nin Jama Camisi 1967’de inşa edilmiştir. Khairuddin Ahmad Siddiqui adındaki Hint mimar tarafından tasarlanmıştır. Bu özel cami Arapça el yazısıyla “Ya Allah” sözcükleri biçiminde inşa edilen dünyanın ilk mescidi olması yönü ile eşsizdir.

8. Hukuru Miskiy, Male, Maldivler

 

Malé Cuma Cami veya Maldivler’deki Hukuru Miskiy Malé 1658 yılında inşa edilmiştir. Sultan I. İbrahim İskender döneminde yaptırılmıştır. Malé Cuma Cami çoğunlukla Arap hatları ve desenlerle süslenmiş mercan taşlarından yapılmıştır.

9. Jami ul-Alfar Masjid, Colombo, Sri Lanka

Jami ul-Alfar Cami ya da Kırmızı Cami, 1909 yılında Pettah Müslüman topluluğu tarafından Kolombo’da inşa edilmiştir. Mimarı H L Saibo Lebbe’dir. Bu iki katlı caminin göze çarpan özelliği, tuğlalarının her birinin kırmızı ve beyaz boyanmasıdır. Bu, camiye eşsiz ve görsel olarak hoş bir tasarım kazandırıyor. Aynı zamanda caminin bir de saat kulesi var.

10. Gulshan Azad Cami, Dhaka, Bangladeş

Gulshan Azad Cami veya Gulshan Merkez Cami, 1974-76’da Dewan Abdul Basık ve Adil Abdur Cubbar Han tarafından kurulmuştur. Mimar Mesbah-ul-Kabir tarafından tasarlanmıştır. Caminin ana binası üç katlıdır ve uzun üçgen şeklinde bir minareye sahiptir.

gencmuslumanlar.com

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu