Nouman Ali Khan’ın 2016 Ramazan ayında 30 gün boyunca yapmış olduğu Bakara Suresi tefsir serisi.
15. Ders
Bakara Suresi Tefsiri 15. Dersten bir bölüm:
Şimdi Allah azze ve celle dünyada olanları anlatıyor. Adem as. hakkında bilgi verildi “… فَتَلَقَّى آدَمُْ مِن رَّب هِْ كَلِمَا تْ ” (Bakara/37) Bu kelimelerin her biri dikkate şayan. Bu ayetin başındaki “فَْ” hakkında İbn Âşur rh’ın et-Tahrir ve’t-Tenvir’inde çok ilginç bir şey diyor. “فَْ”, Adem as.’ın buraya geldiği anda Allah’ın affını aramak için çok istekli ve çaresiz olduğunu gösteriyor. Bilirsiniz, dürüst insanların sahip olduğu belli bir kalite vardır. Herkes hata yapar, ama dürüst insanlar bir hata yaptıkları zaman suçluluk duygusu onların üstüne gelir. Bu suç onları ezer ve bu hatayı telafi ettiklerinde emin olmak isterler.
Açıklandığı gibi, çok fazla dürüst olmayan insanlar her türlü hatayı yaparlar, ama suçluluk hissetmezler. Hatta, onlara suçlu olduklarını hatırlatırsanız, bunu hatırlattığınız için sanki siz suçluymuşsunuz gibi kızarlar. Bu aslında peygamberlerin göze çarpan niteliklerinden biridir. Peygamberler aslında iyi bir iş çıkarsalar bile Rasulullah sav. İnsanın yapabileceği en iyi işi yapıyor. Ve hâlâ yeterince şey yapmıyor olabilirim gibi hissediyor. Ve belki de kendi tarafında eksik bir şeyler olabileceğinden endişeleniyor ve bu yüzden Mekke halkı beni dinlemiyor, diye düşünüyor.
Belki bunu daha iyi yapabilirdim, belki mesajı daha iyi öğütleyebilirdim. Belki daha iyi taşıyabilirdim, belki de değerlendiremediğim bir fırsat vardı. Allah azze ve celle, peygamber (sav)’e sürekli müsterih olması gerektiğini hatırlatmak zorundaydı. O kendi görevini yapmalıydı. İnanmayanlarsa kendileri öyleydiler. “Bu söze inanmayanların ardından üzülerek nerdeyse kendini mahvedeceksin” (Kehf/6) Onların eylemlerinin sonuçları yüzünden kendini kederden öldüreceksin. Üstüne çok fazla gidiyorsun, sen kendi görevini yap sadece.
Dolayısıyla, dürüstlüğün bir parçası aslında hata yaparken sadece utanmak veya endişelenmek değil; ama aslında iyi bir iş yaparken bile endişeli olmaktır. “Yeterince iyi yapıyor muyum?” İbrahim as.’ın mirasına bakalım. Bugüne kadar yapılmış en kutsal işlerden biri bir Kabe’nin inşasıdır. Her namazda, her namaz kılanın sevabından pay alıyor. Ve o Kabe’yi inşa ederken bile yeterince iyi olup olmadığından endişeleniyor.
Bu yüzden diyor ki, “Ey Rabbimiz! Bizden kabul buyur! Şüphesiz sen işitensin, bilensin” (Bakara/127) Ve ekliyor, “ وَتُبْْ عَلَيْنَآ ”, tövbe ediyor. İlk olarak diyor ki, Allah’ım bizden kabul buyur. Açıkçası, Allah, Kabe’yi ona yaptırarak ve onu imam yaparak, tüm insanlıktan üstün olarak kabul etti. Ve bunun üzerine, o inşa ederken Allah’a “Allah’ım, tövbemizi kabul et” diye niyaz ediyor.
Hangi günah İbrahim as.’ın tövbe etmesine neden oldu ki? Onun tövbesi aslında, “Allah’ım belki de tuğlayı doğru bir şekilde koymadım, belki bunu inşa etmek için yeterince iyi bir iş yapmadım, belki bir insan olarak bazı eksikliklerim oldu. Ey Allah’ım, benim tövbem dışında olanları görmezden gel.” SubhanAllah. Bu soylu insanların alçakgönüllülüğüdür.
Selamun aleykum
Bakara Suresi tefsirinin olduğu videolar 2, 3 ve 4 hafta aralıklar olacak şekilde farklı zaman dilimleri ile yayınlanıyor sanırım. 2016 yılına ait Bakara Suresinin Tefsir videolarının tamamı sitenizde ne zaman yayınlanmış olur acaba? Ramazan bitmeden tamamına ulaşmamız mümkün olur mu?
Emekleriniz için Allah razı olsun
Allah hizmetinizi kabul etsin genç müslümanlar ailesii…. Nolur bu seriyi hemen tamamlayın da nasiplenelimmmm.. Çok kıymetlibir çalışma. inşallah Numan Ali Hocanın başkaböyle uzun ve faydalı serileri vardır da, sizlerde bize ulaştırırsınız 🙂
Bu dersin sonlarına doğru Üstad Nouman Ali Khan Osmanlı imparatorluğundan bahsediyor ancak “Müslüman olmadan önce onlarda müslümanları katlediyordu, aynı insanlar bunlar” diyor. Ben bu durumu bilmiyorum. Bilgisi olan paylaşabilir mi acaba?