Kültür
-
Bayram Tatlıları – Müslüman Dünyasından Füzyon Lezzetler
Baklavalı Cheesecake’ten çikolatalı hurmaya, kutlamalar ve bayramlar için füzyon tatlı yapmak harika bir seçenek. Füzyon tatlı ya da füzyon mutfak akımı, farklı milletlere, bölgelere ya da yörelere özgü lezzetlerin, yemek pişirme tekniklerinin veya malzemelerin kullanılmasını temel alan bir akımdır. Yemek…
Devamını Oku » -
Şivlilik Geleneği Nedir?
Şivlilik Konya Yöresi’ne has bir gelenektir. Konya’nın kültürel bir mirasıdır. Kandil yahut yemeklik gibi manalara geldiği söylenmektedir. Ebubekir Şivli isimli bir adamın rüyasında peygamberimizin doğumunu görmesi üzerine sokağa çıkıp bu müjdeyi ‘Şivli, şivli!’ diye haber vermesi ve insanların ona ikramda…
Devamını Oku » -
Bi’Dünya Ramazan – Hakan Emin Öztürk
Heybemizde beş kıtadan yirmi iki ülkenin Müslümanlarından ve Ramazanlarından haberler var. Bi’ Dünya Haber platformunun ilk kitabı Bi’ Dünya Ramazan’ı inceleyeceğiz bu yazımızda. Kitap farklı coğrafyalarda yaşayan Müslüman kardeşlerimizin Ramazan izlenimlerini, samimi üslupla kaleme aldıkları mektupların derlenmesiyle hazırlanmış. Kitabı okurken…
Devamını Oku » -
Er Riaye – Haris el-Muhasibi
Fedale b. Ubeyd’in (ra) naklettiğine göre, Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “…Mücahid, Yüce Allah’a itaat yolunda nefsinin isteklerine karşı mücadele eden kimsedir.” (İbn Hanbel, VI, 22; Tirmizi, Fedailü’l-cihad, 2) Nefsimizin isteklerine karşı mücadele edebilmek için de sürekli bir muhasebe içerisinde olabilmeliyiz.…
Devamını Oku » -
Bir Kalbi Kırılmaktan Koruyabilsem – Kemal Sayar
Psikiyatri profesörü Kemal Sayar, “Bir Kalbi Kırılmaktan Koruyabilsem” adlı son kitabında “Dünyada görmeyi istediğimiz değişimin ta kendisi olmak isteyen halis ve sahici insanlar, toplaşın. Size diyeceklerim var.” diyerek sesleniyor bizlere. Gündem karmaşasından, her yerde karşılaştığımız bilgi bombardımanından ve bilgi kirliliğinden…
Devamını Oku » -
Çin Kampından Nasıl Kurtuldum? – Gulbahar Haitiwaji
Çin’in “Yeniden Eğitim Kampları” adı altında Uygurlara uyguladığı baskı ve işkencenin ayrıntılarını ortaya çıkaran gerçek bir yaşam öyküsü… Doğu Türkistan’ın eşi görülmemiş baskı altına alınmasından hemen önce 2006’da Fransa’ya ailesi ile kaçar Gulbahar. Emekliliği ile ilgili bir takım belgeleri imzalaması…
Devamını Oku » -
Galata’da Başka Bir Âlem: Arap Camii
Galata’nın ara sokaklarında saklı bir tarih; Arap Camii… Kalabalığın ve dar sokakların içinde alışılagelmedik minaresiyle merak uyandıran yapı, tarihi ve atmosferi ile de hakikaten şaşırtıyor. Bu merak ve şaşkınlık camiyi ziyaret esnasında ise yerini “daha önce neden gelmemişim” duygusuna bırakıyor.…
Devamını Oku » -
Bir Köprüden Geçtik (Suriyeli Direnişçiler Anlatıyor) – Wendy Pearlman
Wendy Pearlman Ortadoğu siyasetinde uzmanlaşmış bir profesör. 20 yılı aşkın süredir eğitim görmüş ve bu konu ile ilgili bir çok makalesi var. Bu kitabında ise 2012 ve 2016 yıllarında Suriye’li çeşitli meslek gruplarına dahil, zulme uğramış onlarca kişinin yaşadıklarının kapsamlı…
Devamını Oku » -
Pervari’den Paris’e – Prof. Dr. Adnan Demircan
Bu ayki kitabımız Beyan Yayınları’ndan. “Pervari’den Paris’e” isimli eserin üst başlığı; “İhsan Süreyya Sırma Kitabı”. Hocanın talebelerinden Prof. Dr. Adnan Demircan’ın can alıcı sorularıyla meydana gelen eser, aslında Türkiye’nin yazılmayan yakın tarihi olmuş. Eser, sadece İhsan Süreyya Sırma’nın hayat hikâyesine…
Devamını Oku » -
Hatırlı Satırlar – İbnul Cevzi
İbnul Cevzi rahimehullah, 1114-1201 yılları arasında yaşamış olan zühdüyle ve ilminin derinliği ile tanınan alimlerimizden biri. Nureddin Yıldız hoca, “İşi Vaktinden Çok Olanlar” eserinde İbnul Cevzi’den şöyle bahsediyor: “Sürüye uymadı. Yazdığı yüzlerce kitap arasında, herkes yazdığı için bir de ben…
Devamını Oku »