Kuran - SünnetTavsiyeler - İpuçları

Kuran’ı Nasıl Ezberleriz? – Kolay Tavsiyeler

Ahmed ve Zeki eğlence için okyanusa dalmaya karar verdiklerinde yaz mevsimiydi. Ahmed, kız kardeşi Aişe’ye hediye edeceğine söz verdiği için değerli kabuklar aramaya başladı. “Hey Zeki, şuna bak!” Ahmed’in sesi heyecan içinde coşkuyla çıktı. Zeki ışık saçan inciye ilgisiz bir bakış attı ve dedi ki, “At gitsin Ahmed, sadece parlak bir taş, özel bir yanı yok.” Zeki daha ileriye yüzmeye başlayınca, Ahmed bu değerli taşı hızlıca yadigârlarını muhafaza etmek için yanında taşıdığı küçük metal bir kutuya koydu. İnciye ikisi de ulaşabilirdi, fakat onu elde eden kişi Ahmed oldu çünkü onun önemini kavrayabilmiş ve onu korumuştu.

Kur’an herkes için ulaşılabilirdir, ama sadece çok azımız bu ilahi bilgiyi ezberlemenin değerini anlar ve o sadece kendisine karşı derin saygı bulunan bir kalbe girer.

Ezbere başlamak fazlaca güç ve sabır gerektirir.

Hafızlık okuluna ilk başladığım zamanı hatırlıyorum, aklım çeşitli sorularla dolmuştu, “Bunu neden yapıyorum? Başarabilecek miyim? Eğer unutursam, ağır bir şekilde cezalandırılır mıyım? Arapça ana dilim değil ve ne öğrendiğimi anlamıyorum, o halde bunu yapmamın anlamı ne ki?” Bekle değerli okuyucu, biliyorum, problemlerle ve çıkmazlarla karşı karşıya olabilirsiniz, ama inşaAllah Allah’ın (subhanehu ve te’ala) yardımıyla Kur’an’ı öğrenmek için en iyi rehberi sağlamaya çalışacağım.

“Halbuki onlara ancak, dini yalnız O’na has kılarak ve hanifler olarak Allah’a kulluk etmeleri, namaz kılmaları ve zekat vermeleri emrolunmuştu. Sağlam din de budur.” [Kuran 98:5]

Samimiyete öncelik verilmiştir.

Çünkü samimi niyet her salih amelin temeli olmalıdır. Eğer kalbimizde iyi niyet yoksa amellerimiz ne kadar mükemmel olursa olsun değersizdir çünkü Allah (subhanehu ve te’ala) kalbimizi ve niyetimizi çok iyi bilir. Küçükken, babam bana en iyi inşaat firmaları tarafından dikilen harika bir gökdelen örneğini verirdi, ama ya bu gökdelenin temeli güçlü değilse ne olacaktı? Her şey paramparça olacak ve tüm çabalar boşa gidecek! Temelimiz ne kadar güçlü olursa sonuç da o kadar güzel ve parlak olacaktır.

Yavaş ve güzel okuyun.

Allah (subhanehu ve te’ala) yüce Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Ve Kuran’ı tertil ile – yavaş yavaş, güzel güzel oku.” (73:4) Yanlış telaffuzdan kaçınmaya ve güzel bir şekilde nakletmeye çalışın. Kâri Hocam on bir yaşından bu yana bize hep “Tecvit ve akıcılık,” derdi. Üslup ve ritmimizin düzenli, her lafzın kusursuz ve kolaylıkla anlaşılır olmasına önem verirdi. Eğer ezberinizde devamlı olarak kekeleme ve güçlük yaşıyorsanız, internet üzerinden bir kâri’nin Kuran okumasını dinlemek son derece yardımcı olacaktır. İnternette ayetler birkaç kez tekrarlanabilir ve Kıraatiniz olağanüstü düzeyde gelişebilir.

Erkenden başlayın.

“Güneşin batıya doğru kaymasından gece karanlığına kadar namazı güzelce kıl; bir de –Kur’an- okunmasıyla mümtaz olan sabah namazını. Zira sabah Kur’an’ı, gerçekten şahitlidir. Gecenin bir kısmında, sana özel nafile bir namaz için uykudan kalk; Kur’an ile teheccüd kıl. Rabbinin seni, övgüye mazhar bir makama ulaştırması yakındır. [Kur’an 17:78,79]

Zamanın sırrı bir şelale gibi durmaksızın aktığından dolayı asla geri getirilememesi ve kimse için durmamasıdır. Ayak uydurabilmek için, etkili önlemler alınmalı ve en önemlisi verimli bir program hazırlanmalıdır. Sık sık önemli toplantılarla, ertelenemeyen işlerle ve yorucu yapılacaklar listeleriyle meşgul olduğumuz günlerimiz olur. Bir nebze erken başlayarak her şeye yetişebilirsiniz. Sabah namazından kırk dakika erken uyanmaya çalışın ve Kur’an’ı ezberlemeye başlayın, bu size etkili bir öğrenme sağlamakla kalmayıp ayrıca size teheccüd namazı kılma fırsatı verecek ve sabah namazınız da en ideal zamanda kılınmış olacaktır.

Az da olsa devamlı

Allah’ın (subhanehu ve te’ala) İsra Suresi’nde dediği gibi,
Kendimizi hazırlar hazırlamaz, süreklilik ikinci adımımız olmalıdır. Bazen, her şey tamamdır ve en büyük sorun istikrarsızlık tuzağına düştüğümüzde ortaya çıkar. En kolay yol uygulanabilir bir programa uymaktır. Zihinsel kapasitenizi programınıza uydurun. Allah’ın elçisi (s.a.v) şöyle demiştir: “Siz gücünüz yettiği kadar amel işlemeye bakınız, Allah Teâlâ’ya amellerin en makbulü, az da olsa en devamlısıdır.” Her şeyin zor göründüğü ve tembelliğin sizi ele geçirdiği günler KESİNLİKLE olacaktır ama bereketli bir şey elde etmek istiyorsanız, devamlı olmanız şarttır!

Ortama dikkat

Ortam, hayatımızı düşündüğümüzden daha çok etkiler. Dokuz aylık bir bebeği düşünelim; etrafı ağlayan bebeklerle çevrelendiğinde kendisi de ağlamaya başlayacaktır. Eğer herkes neşeliyse, duyguların, düşünme örüntülerinin ve çevrenin farkında olmasa bile gülmeye başlayacaktır. Eğer etrafımızda Kur’an’ı öğrenmeye kararlı arkadaşlarımız olursa, bu zamanla bizim şevkimizi ve başarı yolundaki azmimizi artıracaktır.

İşte Kur’an’ı ezberlemek için birkaç hızlı ve pratik tüyo:

1- Amacınızı belirleyin ve bu amaca sadece Allah’ın rızasını kazanmak için odaklanın.

2- Küçük adımlar ile başlayın, günde 5 ya da 6 ayet öğrenin. Ezberlemeniz çok uzun zaman alırsa stres yapmayın, ama doğru telaffuzla tutarlı bir şekilde öğrenmeye dikkat edin.

3- Anlamlar üzerine kafa yormaya çalışın çünkü anlayarak ezberlediğimizde daha yüksek oranda kavrama sağlanır.

4- Bunu hayatınızın bir parçası haline getirin. Her namaz kıldığınızda yeni ezberlediğiniz bölümü okuyun ve bir sonraki rekatta bir önce ezberlediğinizi tekrar edin. Günlük işlerinizi hallederken, aklınızdan Kur’an okumaya devam edebilirsiniz.

5- Olumlu bir ortamda bulunun. Size Allah’ı (subhanehu ve te’ala) hatırlatan, İslam’ı yaşamanın güzelliğini gösteren ve sizi bu yolculukta cesaretlendiren kişilerle beraber olun.
Allah (subhanehu ve te’ala) bu mübarek amacınızda sizi başarıya ulaştırsın ve sizi bu dinin en iyilerinden eylesin. Umarım bu makaleyi faydalı bulmuşsunuzdur. Sizce hangi tüyonun en iyi olduğunu bilmek isteriz. Aşağıdaki yorum bölümünde düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz! Allah okuyanlardan razı olsun!

Quran Academy sitesinden alınarak “Genç Müslümanlar” tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiştir.

Benze Yazılar

Bir Yorum

  1. Dahası da eklenebilir belki ama çok güzel,çok önemli konulara atıfta bulunulmuş. Hafiz hocalığı yapıyorum ve gerçekten en çok üzerinde durduğum konular; Allah rizasina erme bilincini kazandırmak ve erken vakitte ezbere başlamak.
    Rabbim muvaffak kilsin inşallah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu