Tavsiyeler - İpuçları

Zamanı Kıymetlendirecek 8 Hareket

Bismillahirrahmanirrahim.
Hamd “Sizler gelmiş en hayırlı ümmetsiniz, iyiliği emreder, kötülüklerden sakındırırsınız” buyuran alemlerin Rabbine, salat ve selam “Bir günü diğeri ile aynı olan ziyandadır.” buyuran alemlere rahmet Rasululla’a, Onun pak ehline ve Onun yolunu şeksiz şüphesiz kendisine yol edinen müminlere olsun.

Bizler, gaflete düşmekten, malayani vakit geçirmekten, adı sanı belli olmayan işlerle uğraşmaktan Allah azze ve cellenin korumasına sığınmamıza rağmen bazen kendimizi sürüklenerek yaşıyor gibi hissederiz. Tadını çıkaramadığımız yetmezmiş gibi, birisi bize “dur” dese, yapacağımız yığınla iş yığılacak ve bir daha altından kalkmak mümkün olmayacakmış gibi hissederiz. Bununla beraber de beynimizin ve yüreğimizin bir tarafını sürekli kurcalayan bir soru işareti bulunur. “Ahiretim için ne yapıyorum?” Bu sorunun cevabını genelde “vaktim yok ki ama” bahanesiyle geçiştiririz. Bu yazımızda size kısa süreler içinde, Allah azze ve celle’nin rızasını kazanacak birkaç öneride bulunmaya çalışacağız. Gayret bizden, başarı Allah azze ve celledendir.

1. Abdest alın!

Evet, bu kısa süreli bir harekettir ve etkisini rahatlıkla fark edeceksiniz. Evden çıkarken mutlaka abdestli çıkın, sabah kalktığınızda abdest alın, ihtiyacınızı giderdikten sonra mümkünse abdest alın. Vakit namazlarınızın düzene girmesine yardımcı olacağı gibi nafile namaz kılmanıza dahi vesile olabilir.

2. Kuşluk namazını kılın.

Bu iki rekatlık namaz gafletin en sık görüldüğü sabah-öğlen namazları arası vakitte Allah azze ve celleye yaklaşmaya ve bu halden sıyrılmaya en güzel vesilelerden biridir. On dakikanızı dahi almayacak bir ibadet.

3. Sahih zikirlerle kendinize vird oluşturun.

100 kere estağfirullah demek kaç dakikanızı alır? Rasulullah aleyhissalatu vesselama salat etmek ne kadar sürenizi alır peki? Yolda giderken, hastanede sıra beklerken, marketten dönerken, hatta evinizden çıkıp aracınıza binene kadar kaç kere “Subhanallahi ve bi hamdihi” dersiniz? 5-10? Kendinize sahih hadislerden ve ayetlerden dualar, zikirler belirleyin ve mutlaka günlük bunları çekin. Parmaklarınızı kullanın, zira parmaklar neler yaptığının hesabını verecektir 🙂

4. Kur’an okuyun.

İnsanlar sürekli Kur’an okumaya vakit bulamadıklarından yakınırlar. Çünkü şöyle bir yanlış algı var :” Bir oturuşta bir cüz bitirmeliyim.” Hayır. Bir oturuşta sadece bir ayet bile bitirebilirsiniz. Evet, günlük tek bir ayet okuyun ve gün içinde mealini tedebbür etmeye/ düşünüp idrak etmeye çalışın. Hatta belki fırsat bulursanız günde bir ayet bile ezberleyebilirsiniz. Düşünsenize, günde sadece bir ayet! Kaybettiğiniz yıllara bakın, şimdiye kadar çoğu ayeti okumuş bitirmiş hatta belki ezberlemiş dahi olabilirdiniz. Kendinize inanın ve yaptığınızı küçümsemeyin.

5. Kitap okuyun.

Kur’an okumadaki yanılgı burada da karşımıza çıkıyor. Bir oturuşta nerdeyse bir kitap bitirmeli gibi bir algı var. Konu konu bölün kitaplarınızı. Örneğin bir akaid kitabı alın ve bir ayda bitirin gerekirse. Ama bitirin. Çünkü akide kadar mühim bir konu bilmiyoruz. Bir siyer alıp öbür ay da onu bitirebilirsiniz. Başta size ayda bir kitap belki az gelecektir, ancak gene geçmişe dönüp bakmanızı istiyoruz sizden. Okumak için alıp raflarda beklediği için size gönül koyan kaç tane kitap var?

6. Ezanı tekrar edin

Çok kısa olan bu eylem, çok da ecir içerir. Sıyrılın dünyadan ve sadece birkaç dakika ezanı tekrar edin. Çok yararını daha bu dünyada iken göreceksiniz!

7. Tebliğ yapın.

“Kendimi tebliğe yeterli görmüyorum, çekiniyorum” gibi bahanelerle, önünüze gelen fırsatlara Allaha ısmarladık demeyin. Siz eğer yapamıyorsanız yanınızda mutlaka tebliğ yapabilecek ekipmanlar bulundurun. Bir broşür, bir kitap bir cd… artık ne olursa. Bir ortamda bulunurken bunları bırakamayacağınızı düşünüyorsanız, o ortamdan ayrılırken rahatlıkla bırakabilirsiniz. Nasılsa sizi bir daha görmeyecekler 🙂 Hatta şeker, sakız, çikolata dahi bulundurabilirsiniz. Bunları çocuklara ikram edebilir, onlara “Selamun aleyküm” diyerek selamı yayabilirsiniz. Başka bir yol olarak da randevularınızı namaz vakitlerine göre ayırabilir ve tebliğ işini ezana bırakabilirsiniz. “Seni ikindi namazından sonra arayacağım!” diyin ve bırakın ikindi vakti ne zaman giriyor, araştırsın.

8.Tefekkür edin

Göğe bakın, toprağa bakın, rüzgarı hissedin, bırakın güneş yaksın biraz…Allah azze ve celle size eşsiz nimetler verdi, unutmayın. O tıkış tıkış bindiğiniz otobüslerden inince derin bi nefes alın ve havayı tefekkür edin. Karıncaları izleyin. Kainat ayetleri boşuna değildir, bakın, görün, tefekkür edin ve sevap keseniz dolup taşsın.

Şimdilik bunlarla yetiniyoruz 🙂
İşlerin sonu alemlerin Rabbine hamddır.
Allah’a emanet olun.

Benze Yazılar

2 Yorum

  1. Allah yardımcınız olsun, güzel bilgiler ekliyorsunuz ve Peygamberimizin (sas) “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız” Hadisini de uyguluyorsunuz, ne mutlu sizlere!

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu