Kitap

Filistin Hakkında Tavsiye 9 Kitap

Filistin meselesi yıllardır kanayan yaramız…
Bu meselede doğru tavır takınabilmemiz için olayın özünü, geçmişini okumamız, bilmemiz şart. Konu hakkında okunması gereken 9 kitabı sizler için derledik.

1- Kudüs… Ey Kudüs

Dominique Lapierre , Lapierre Collins
KRONİK  YAYINLARI

Tüm dinlerin merkezi, çıkış noktası görülür Kudüs. Tek tanrıya inanan üç büyük din-Hıristiyanlık, Müslümanlık ve Yahudilik- tarafından kutsal sayılan Kudüs’ ün taşları bu üç dinin kutsal izlerini ve din adına yapılan mücadelelerin anısını taşımaktadır.
İktidar sorunlarının yaşandığı, her türlü çatışmanın merkezi.
Davud ve Firavun, Sennaşerib ve Nabukadnezar, Herod ve Ptoleme, Titus ve Godefroy de Bouillon komutasındaki haçlılar, Timurlenk ve Selahattin Eyyubi’ nin askerleri, Türkler ve Allenby yönetimindeki İngiliz askerleri, hepsi burada savaşmış, hepsi Kudüs için öldürmüş, Kudüs için can vermişlerdi.Kudüs, barış ın topraklarının savaşın kanıyla sulandığı bir trajedinin tarihidir. Toplulukların ulus-devlet oluşumlarının başlangıcı olan 1947-48 döneminin hikayesi… kahramanları, olayları, ilişkileri, farklılıkları, kültürleri, oluşumları… Kudüs ün her hangi bir yer olmadığını ve dolayısıyla iki toplum için de her hangi bir paylaşımın söz konusu olamayacağına dikkat çeken bir öykü…Kudüs ey Kudüs… adı “barış” anlamına da gelen ama uğruna sürekli savaşılan bir kentin belgesel öyküsü…


2- Filistin’i Bölüşmek

Avi Shlaim
KÜRE YAYINLARI
Bu kitap, Avi Shlaim’in hayli olumlu eleştiriler alan önceki çalışması Collusion across the Jordan (1998)’ın, halen çok doyurucu olmakla birlikte gözden geçirilerek kısaltılmış bir baskısı. Kitap, Doğu Ürdün Emiri Abdullah ile sonradan İsrail hükümeti olacak olan Yahudi Ajansı’nın lider kadrosu arasındaki ekseriyetle gizli ilişkilere odaklanmak suretiyle, talihsiz Arap-İsrail sorununun en önemli öğelerini gayet okunabilir ve parlak bir anlatımla ortaya koyuyor. Sempati ile menfaat birliğini, anlaşmazlık ile bir uzlaşı yakalamaya giden yolda trajik bir biçimde kaçırılan fırsatları yan yana resmettiği bu sıradışı ilişkinin etkileyici bir tablosunu çiziyor. Ağırlıklı olarak İngiliz, Arap ve İsrail yazılı kaynaklarını kullanan Shlaim, 1921’den 1951’e kadar 30 yıllık bir ilişkinin izlerini sürüyor.’
Judith L. Bara, Book Notes

 

 

 

3- Arapların Gözünden Haçlı Seferleri

Amin Maalouf
YAPI KREDİ YAYINLARI

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir okur kitlesine sahip olan Lübnan asıllı Fransız yazar Amin Maalouf’un büyük ses getiren kitabı “Arapların Gözünden Haçlı Seferleri” YKY tarafından yayımlandı.

Maalouf’un 1983 tarihli bu yapıtı, 11. yüzyılın sonundan 13. yüzyılın başına kadar devam eden Haçlı Seferleri’ni egemen tarih anlayışının yerine “öteki”nin gözünden anlatıyor.

 

 

 

 


4- Yahudilik ve Siyonizm Tarihi

Abit Yaşaroğlu
PINAR YAYINLARI

20. yüzyıl Ortadoğu ve dünya tarihini belirleyen en önemli olaylardan biri, Siyonist İsrail Devleti’nin kuruluşudur. Osmanlı’nın parçalanışı ile temelleri atılan ve II. Dünya Savaşı sonrasında ABD-İngiltere marifeti ile binlerce Müslüman’ın kan ve gözyaşı üzerinde kuruluşu gerçekleştirilen İsrail Devleti, o günlerden itibaren Ortadoğu’da “Amerika Birleşik Devletleri”nin batmayan nükleer uçak gemisi” konumundadır ve halen de bu konumunu sürdürmektedir.
Siyonistler, “Arz-ı Mev’ud” (Vaad edilen topraklar) olarak gördükleri Nil’den Fırat’a kadar olan bölgeye egemen olma hülyası önünde en önemli engel olarak sadece Filistin’deki Müslümanları değil tüm dünya Müslümanlarını görmekte, onları kendi varlıkları için bir tehdit olarak algılamakta ve bu yüzden de dünya ölçeğinde İslam’ın durdurulması operasyonunun mimarlığını yapmaktadırlar. Bugünün dünyasında İslam’ı anlama, anlatma, yaşama ve yaşatma mücadelesi veren Müslüman Genç Öncüler, şu an İslam’la ve Müslümanlarla savaşmayı yegane misyon edinmiş bulunan Siyonizm’i, geçmişi, bugünü ve gelecek hedefleriyle çok iyi tanımak, Siyonistlerin sinsi niyetlerini, planlarını çok iyi bilmek ve kendilerini bu gerçeklere göre konumlandırmak durumundadırlar.

5- Yahudilik

Salime Leyla Gürkan
İSAM Yayınları

Hiçbir din Yahudilik, hiçbir topluluk yahudiler kadar tartışılmamıştır. Bunun en önemli sebebi Yahudilik’te din ile etnisitenin şaşırtıcı ölçüde iç içe geçmiş olmasıdır. Başlangıçta “tek tanrılı din” adına putperestliğe karşı mücadele veren yahudiler, daha sonra İbrâhimî geleneği ve “sahih din”i temsil etme iddiasıyla Hıristiyanlık ve İslâm ile karşı karşıya gelmiştir.

Ortaçağ boyunca şehir merkezlerinde toplanan “azınlıklar” şeklinde görülen yahudiler ticaret, kültür, bilim ve siyaset alanlarındaki etkinliklerine rağmen ve aynı zamanda buna bağlı olarak bilhassa Avrupa’da, sıklıkla kapalı ve nisbeten karanlık cemaatlerle ilişkilendirilip tehdit olarak algılanmıştır. Çağımızda ise yahudiler, özellikle siyonist düşünceyle beraber dünya siyasetinin önemli aktörlerinden biri olarak görülmektedir. Dolayısıyla Yahudiliğin anlaşılması insanlık tarihinin anlaşılması bakımından da önemlidir.

Bu kitap Yahudiliğin oluşumunu, tarihî gelişim sürecini, dinî kavram ve uygulamalarını, diğer dinlerle ilişkilerini ve günümüzdeki durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır.

6- Yahudi Devleti

Theodor Herzl
ATAÇ YAYINLARI

İsrail Yahudi Devleti, bu kitabın yazılışından yaklaşık elli yıl sonra, tasarlandığı gibi kuruldu bu kitapta da aynı mühlet verilmişti. Yahudilere ve Yahudi olmayanlara. Elinizdeki eser bir el kitabı, özel olduğu düşünülen bir ulusun nasıl bir devlet kurması konusunda gerçekleştirdiği yaklaşımlarla bir prospektüs, bir reçete, cüreti ve aksanı ile bir aforizmalar topluluğu ve manifesto.

Yazar Theodor Herzl ise sadece bir gazeteci değil. Onu Birinci Siyonizm Kongresi Başkanlığı’ndan, Sultan Abdülhamit ile diyaloglarından herkes hatırlıyor zaten..

 

 

 

 

 

7- Tünel & Gazze’de Yaşamak

Mehmet Akif Ersoy
KAPI YAYINLARI

“Filistin için kaygılı olan herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kimileri diplomasi yürütüyor kimileri insani yardım gönderiyor. Ben ise savaş muhabirliğim boyunca sadece bu toprakların, her saniye tonlarca demir parçası altında yaşama tutunmaya çalışan halklarının gözlerindeki sitemi, yüzlerindeki acıyı anlatmaya çabaladım. Anlatabildiklerim ve Tünel’de okuyacaklarınız, onların dünyasının küçücük bir detayı.”

 

 

 

 

 

8- Yoldaki Mühendis (Roman)

Abdullah Galib Bergusi
EKİN YAYINLARI

Abdullah Galib Bergusi. Filistin Direniş Hareketi Kassam’ın Batı Şeria ve Ramallah’ta bilinen en meşhur komutanı. Kod adı Yoldaki Mühendis ya da Gölgeler Prensi olan Bergusi, Filistin tarihinde en çok ceza alan kişi. 67 müebbet ve ayrı ayrı onlarca yıl hapis cezası… 2003 yılından beri tek kişilik hücrede yaşıyor. Tutsak alınmadan önce İsrail’in tüm istihbaratını peşinden koşturan Filistin’in bu meşhur komutanı bedeni tutsak alınsa da zindanda kalemiyle kelimeleriyle direnmeye devam ediyor. “Uzun zamandır tek kişilik karanlık bir hücrede yaşıyorum. O kadar uzun zaman ki artık senelerini saymakta acizim… Tek kişilik karanlık hücreye konulmadan tam altı ay boyunca soruşturma merkezlerinde dolaştırıldım. Bu merkezlerde ölümü gördüm… Ölümle konuştum… O da benimle konuştu… Çok defa ölüme dokundum… Fakat el-Kahhâr olan Allah’ın yardımıyla ölüme galip geldim… Siyonistler tarafından tutuklanmadan önce hayatımın en güzel yıllarını geçirdim. Başım dik ve yükseklerdeydi. Mescid-i Aksa’nın kandillerinin yakılacağı yağın Filistin’e, özgür savaşçıların toprağına gelmesi çok yakındır… Aydınlık yarınlar yakındır. Siyonistlerin, Allah’ın mübarek kıldığı Mescid-i Aksa’dan gitmeleri yakındır. Filistin’in emperyalizmden, işgalden ve zulümden özgürlüğüne kavuşacağı günler çok daha yakındır.”

9- Saldırı (Roman)

Yasmina Khadra
DESTEK YAYINLARI

Tel Aviv’in insan kaynayan restoranlarından birinde bir kadın, hamile elbisesinin altına gizlediği bombayı patlatır. Arap asıllı İsrailli Doktor Emin gün boyunca bu korkunç saldırının sayısız kurbanını ameliyat eder ve geç bir vakitte bitkin bir halde evinin yolunu tutar. Ancak gece yarısı onu acilen hastaneye çağırarak saldırıda paramparça olan bir cesedin karısına ait olup olmadığını teşhis etmesini isterler. Emin korkunç bir gerçekle yüz yüze gelir: Karşısındaki beden on beş yıllık karısı Sihem’e aittir ve bundan daha acısı ise, eylemi gerçekleştirip onlarca insanın ölümüne neden olan intihar bombacısı da Sihem’dir… “Posta kutumda mektuplar vardı. Faturalar arasında küçük bir zarf dikkatimi çekti. Okumaya başladım:

‘Mutluluk paylaşılmadıkça neye yarar Emin aşkım? Senin sevinçlerinin olmadığı yerde benim sevinçlerim sönüyordu. Sen çocuklarımız olsun istiyordun, bense onları hak etmek. Vatanı olmayan hiçbir çocuk güvende değildir… Bana darılma. Sihem.’ ”

 

Benze Yazılar

Bir Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu