Hafızlar İçin 5 Tavsiye
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Selam, Allah’ın rahmeti, bereketi üzerinize olsun.
Ey Kuran talebesi kardeşim. Çabaladın, yoruldun, uykusuz kaldın, korktun, umut ettin, herkes başka başka işler için koşarken sen Kuran’a dayandın ve nihayet Allah nasip etti, şu hayatta sorumlu olduğumuz iki şeyden birini hafızana nakşettin. Yalnız ezberlemek değil yaşamak niyetiyle, anlamak, anlatmak, hissetmek niyetiyle öğrendin.
Abdullah bin Mesud Kuran hamili kimseye yakışanı şöyle anlatıyor: “O, insanlar uyurken gecenin, insanlar yeme içme peşindeyken gündüzün kıymetini bilir. İnsanlar neşeli iken hüznün, insanlar gülerken ağlamanın, insanlar hata üstüne hata işlerken susmanın değerini bilir”
Tüm insanlar Kurandan sorumlular fakat sen onu ezberleyerek üzerine ayrı bir yük almış oldun. İşte sana hafızlık yolunda işine yarayabilecek bazı tavsiyeler:
-
Cesur ol.
Sen hafızlığa başlarken insanlar “hafız olma vebali çok ağır” demişlerdi. Şimdi de şeytan seni unutmak, yaşayamamak, taşıyamamak gibi endişelerle korkutmaya çalışacak. Onun vesveselerine açılan kapıları tıka. Evet sen kolay olmayan bir yola çıktın. Ama unutma onbinler, milyonlar geçti bu yoldan. Rabbimiz bizden insan gücünün üstünde birşey beklemiyor. Yüklediği her sorumlulukla birlikte onu kaldırabilecek gücü de veriyor. Yapabileceğine inan, niyet et, dua et, tevekkül et. Allah’ın yardımını göreceksin.
-
Kuran’a her zaman saygıyla yaklaş.
Çünkü imanları bizden daha kuvvetli olanlar ondan hep çekindiler. Rasûlullah kendisine Kuran okunurken gözyaşlarına boğuldu. Sahabe bazı ayetleri okuyunca korkusundan hastalanıp yatağa düştü. Kuran’ı eline alacağında zihnini boşaltarak gel. Okurken ağla. Ağlayamıyorsan ağlar gibi yap. Ayetler sana iniyormuş gibi, Rasûlullah dizini dizine dayamış da vahiy alıyormuş gibi oku.
-
Ezberini hiçbir zaman bırakma.
Ola ki dünya işleri seni oyaladı bıraktın, umutsuzluğa kapılma hemen tekrar tut. Çünkü ne kadar çabuk dönersen o kadar çabuk toparlarsın. Hafızlığını yeni tamamladığın zamanki ilk sağlaman çok önemli. Yapabildiğin kadar çok yap. Sonrasında kendine hedefler belirle. İmkanlarını ve zamanını sonuna kadar kullanmaya gayret et. Hiçbir yere gidemesen telefonda bile ders verebileceğini, hiçbir şeye vaktin olmasa bile sadece bir saat az uyuyup birkaç sayfa da olsa yapabileceğini bil. Gönülden istersen Allah’ın yardım edeceğine inan.
-
Anlamaya çalış.
Ezberlediğin şeyi anlamaya niyetlen. Kendine bir sure seç. Mealini öğren. Tefsirlerden oku. O sureyle ilgili dersleri dinle. Sureden çıkan hükümleri öğren. Senin suren olsun o, onunla ilgili herşey senden sorulsun. Sonra başka sureye geç. Ömrün yettiğince sürsün bu yolculuk. Sureden sureye…
-
Boş işlerden ve boş insanlardan uzak dur.
Belki de seni en çok zorlayacak olan budur. Ama zorlansan da bunu başarmak zorundasın. Çünkü senin kaybedecek vaktin yok. İyi işler yapmak için, müslümanca yaşamak için sana Allah’ı hatırlatan dostların olmalı ve seni Allah’a yakınlaştıracak işler yapmalısın. O zaman Allah vaktini bereketlendirecek ve istediğin şeyleri de yapabileceksin.
Kardeşim, senin talip olduğun yol sıradan bir yol değil. Sen yücelerin yürüdüğü kutlu bir yola talipsin. Senin kalbin dünyaya endeksli yaşayanların anlayamayacağı bir sevgiyle atıyor. Sen gelip geçici olana değil sonsuz olana kavuşmak için çabalıyorsun. Bu çabalar, yorgunluklar, endişeler boşa değil. Seni gören, duyan, her yerde seninle birlikte olan bir Rabbin var unutma.
Allah’ın yardımı hep seninle olsun.
Azığın takva olsun.
Kuranla kuruyan boğazın kıyamette şahidin olsun.
Saygın daim olsun.
Umudun bol olsun.
Merve Kuntoğlu
Selamünaleyküm.
Hiç kimseye dinletemeden de olsa ezbere devam etmeli miyiz?
Kendi sesimizi kaydedip dinlemek faydalı olur mu?
Selamünaleyküm.
Allah razı olsun
Çok güzel bir yazı olmuş az ama öz .
Samimiyetin için teşekkür ederim