İslamKuran - SünnetRamazanTavsiyeler - İpuçları

Kur’an Ayında Kur’an’la Birliktelik

Ramazan Kur’an ayıdır. Kur’an, insanlığın doğruyu yanlıştan ayırt edebilmesi için bir yol gösterici olarak indirilmiştir. Allah’ın Kur’an’da buyurduğu gibi;

“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır.” (Bakara 185)

Kur’an sadece Ramazan’da değil, tüm yıl boyunca yoldaşımız olmalıdır. Tıpkı sevdiğimiz bir arkadaşımıza danıştığımız gibi tüm sorunlarımızı danışmak için Kur’an’a dönmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Kur’an insanlığın tüm sorunlarına ancak onu anlayarak okumaya özen gösterdiğimiz zaman çözüm sunar. Eğer Kur’an’ı bu dünyada yoldaşımız yaparsak, kıyamet günü dostumuz olarak bizi ve ailemizi şereflendirecektir.

Resulullah (sav) buyuruyor ki;

“Kur’an insanların yeniden dirileceği o gün kişi kabrinden kalkınca, o kimseyi rengi değişmiş bir haldeyken karşılar. Ona “Beni tanıdın mı?” der. O da: “Seni tanıyamadım.” der. Kur’an der ki: “Ben senin arkadaşın olan ve seni şiddetli sıcaklarda susuz, geceleri uykusuz bırakan Kuran’ım. Her işçiye işinden dolayı bir kazanç vardır. Bugün yaptığın iyi işlerin kazancını göreceksin.”der. Onun sağ eline hakimiyet sol eline sonsuzluk verilir.Sonra o şahsa vakar tacı, anne-babasına da iki değerli elbise giydirilir. Anne baba bunun sebebini sorunca, çocuklarının Kuran ile olan meşguliyeti söylenir.“ (Musnad Ibn Ahmad and Ibn Maajah in al-Sunan)

Peygamberimizin (sav), Sahabe ve Selef’in Tutumu

Peygamberimiz (sav) ve sahabe-i kiram ramazan ayında zamanlarının büyük bir kısmını Kur’an okumaya ayırırlardı. Resulullah Cebrail’e (as) Kur’an okurdu. Osman İbn Affan (ra) hergün Kuran’ın tamamını okurdu. Ebu Katade (ra) düzenli olarak her yedi gecede bir Kur’an’ın tamamını okurdu ancak Ramazan ayında her üç gecede ve son on gün boyunca her gece tamamını okurdu.

Seleflerden bazıları Kur’an’ın tamamını namazda kıyamda iken okur, diğer zamanlarda her üç gecede bir okurlardı. Diğerleri de her yedi ve on gecede tamamını okurlardı. Ramazan geldiğinde Az Zuhri ders halkasından ayrılır ve zamanını Kur’an okumaya adardı.

Kuran ile dostluk kurmak için pratik öneriler

Kuran’ı çok az veya çok çabuk okumayın. Kimi müslümanlar Kur’an’ı çok az okurken kimi müslümanlar da Kur’an’ın tamamını 2-3 defa okumak için çok yoğun bir hızda Kur’an okuma alışkanlığı içindedirler. Hatta bazı zamanlarda tecvit kurallarını ihmal ederler. Kur’an’ı doğru ve güzel bir şekilde okumak için en doğru uygulama,  ona mümkün olduğunca çok zaman ayırmaktır. Ramazanda Kur’an okumanın katlanarak çoğalan bir mükafatı vardır.

Resulullah (sav) buyuruyor ki;

“Kim Allah’ın kitabından bir harf okursa ona bir sevap vardır. Her sevap için ise, on misli sevap vardır.  “Elif. Lâm. Mim” bir harftir de­miyorum. Ancak “elif” bir harftir, “lam” bir harftir, “mim” bir harftir.” (Tirmizi)

Kur’an’da her bölüm (cüz) yaklaşık yirmi sayfadır. Her namazdan sonra Kur’an’ dan dört sayfa okursanız günlük bir bölüm (cüz) bitirip Ramazanda Kuran’ı bir kez baştan sona okumuş olursunuz. Eğer meali ile birlikte okursanız bu her cüz için kırk sayfa demek olup her namaz sonrası sekiz sayfa okumaya denk gelmektedir.

Kur’an’ı anlayarak oku

Kuran’ı defalarca okuyup bitirmek yerine, onu bir kez anlayarak okumayı deneyin (Arapça bilmiyorsanız Kur’an çevirilerinden faydalanın).

Bishr bin as-Sirri şöyle dedi: Doğrusu her ayet bir hurma gibidir. Ne kadar çok çiğnerseniz tatlılığı o kadar çok artar.

Kuran raflarımızda duran bir mucizedir. Sahabe hayatını dünya hükümdarlığına çevirdiği gibi sizin hayatınızı da değiştirme gücüne sahiptir. Kur’anı anlayarak okumadığımızda onun rehberliğini, tatlılığını ve mucizelerini kaçırmış oluruz.

Kur’an ile aile saati yap

Ailenizi Kur’an’ı anlamaya ve onun üzerinde düşünmeye davet edin. Uygun bir zamanda eşiniz ve çocuklarınızla oturun ve Kur’an’ı onlarla birlikte çalışın. Bu, evinize çokça bereket getirecek ve çocuklarınız üzerine doğruluk tohumları ekecektir.

Resulullah (sav) buyuruyor ki;

“Bir topluluk Allah’ı anmak için bir araya gelirse melekler onların etrafını sarar; Allah’ın rahmeti onları kaplar; üzerlerine sekinet iner ve Allah onları yanında bulunanlara över.” (Müslim)

Kur’an tefsiri oku/dinle

Kur’an’ı okuyamadığınız zamanlarda örneğin; araç kullanırken, yemek pişirirken, diğer ev işlerini yaparken, arka planda Kur’an ya da tefsirini dinleyebilirsiniz. Bu Kur’an ile sürekli hemhal olmanızı sağlayacaktır. Bir keresinde bir hastanede serum alan bir kadına tanık oldum. Hasta yatağında uzanırken yanındaki altı yaşındaki kızına Buruc suresinin tefsirini öğretiyordu. Eğer istersek Kur’an için her zaman vakit bulabiliriz.

Kur’an’ı ezberle

Hergün Kur’an’ın küçük bir kısmını ezberlemeyi amaç edinin (Tercihen amme cüzü 30. Cüz). Bu size her namazda farklı sure okuma imkanı sağlayacaktır. Ayrıca Teravih ve teheccüd namazlarında daha uzun sureler okumanıza olanak tanıyacaktır. Kur’an ezberlemenin en iyi mükafatı, ne kadar çok ezberlerseniz cennetteki konumunuz o kadar yüksek olacaktır.

Resulullah (sav) buyuruyor ki;

“Kur’an okuyan kimseye şöyle denir: Oku ve yücel! Dünyada okuduğun gibi oku! Makamın, son okuyacağın âyetin olduğu yerdedir.” (Tirmizi ve Ebu Davud)

Namazda okuduğun surelerin ve duaların anlamlarını ezberle

Namazın asıl amacı ibadet etmek ve Allah ile iletişim kurmaktır. Resulullahın hadisinde de söylediği gibi namaz, Allah ile kulu arasında geçen sohbet gibidir. Kul Fatiha suresinin her bir ayetini okurken, Allah kuluna karşılık verir. Eğer kul huşu içinde rabbine dua etmezse, ibadetlerinde huzur ve mutluluğu elde edemez. Huşuya ermek için atılacak adımlardan biri de namazda okuduklarını anlamaktır. Kıldığınız namazdan gerçekten faydalanmak istiyorsanız okuduğunuz duaların anlamlarını ezberlemeye çalışın.Aksi halde namaz sizin için bir kardiyo egzersizinden başka bir şey olmayabilir.

“Kim ki namazını vaktinde kılar, beyaz ve parlak olduğu halde yükselir ve benim hakkıma riâyet ettiğin gibi, Allah da seni korusun der. Kim ki namazı vaktinde kılmaz, siyah ve karanlık olduğu halde yükselir ve beni zayi ettiğin gibi, Allah da seni zayi etsin der. Tâ ki Allahü teâlânın dilediği yere gittikten sonra bir paçavra gibi dürülür ve kişinin yüzüne çarpılır.” (Tabarani)

Sürekli zikir yap

Diliniz her daim zikir ile meşgul olsun. Sabah akşam dua edebilir, salavat okuyabilir, Allahuekber, Elhamdülillah, Lailahe İllallah, Subhanallah zikirlerini çekebilirsiniz. Diğer çeşitli duaların da bize muazzam faydaları vardır. Her zaman ibadet halinde olun. Fiziksel bir uğraş içerisinde olsanız dahi diliniz Allah’ı anmakla meşgul olsun.

Bunlar, Kuran ile dostluk kurmanız için bizden size birkaç tavsiyeydi. Siz de Kur’an ın hakkını verebilmek için önerilerinizi aşağıda paylaşın.

Quran Academy sitesinden alınıp “Genç Müslümanlar” ekibi tarafından tercüme edilmiştir.

Benze Yazılar

2 Yorum

  1. Teknoloji gelişti her birimizde akıllı telefon var artık otobüste minübüste vapurda dolmuşta her fırsatta Kuranı Kerimi okuyup anlamaya çalışıp dinleyebiliriz. Her anı bir fırsata çevirebiliriz

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu