Hz. Meryem – Kuran’ı Kerim’de Övülen Hanımlar
Kuran'ı Kerim'de Övülen Hanımlar - 1. Bölüm
Hz.Muhammed (sav) ”Kadınlara nazik davranmanızı buyuruyorum.” demiştir.
Kur’an-ı Kerim, kutsal âyetlerinde erkek ve kadınları şereflendirmektedir. Allah(c.c), iman edip iyi işler yapan erkekleri ve kadınları ödüllendirdiğini bildirir:
Erkek veya kadın, mümin olarak kim iyi amel işlerse, onu mutlaka güzel bir hayat ile yaşatırız. Ve mükâfatlarını, elbette yapmakta olduklarının en güzeli ile veririz.
(Kur’an-ı Kerim 16:97)
Bu makalenin 1. bölümü Kur’an-ı Kerim’de onurlandırılan iki kadını ele almaktadır: Hz.Meryem (ra) ve Hz.Asiye (ra).
Hz.Meryem (ra): Allah (c.c)’ın En Şereflendirdiği Hanım
Peygamber Hz. İsa aleyhisselam’ın annesi olan Hz. Meryem’den, Kur’an’da herhangi bir kadından daha çok bahsedilmektedir. Kur’an-ı Kerim’de ismiyle anılan tek kadındır. Bütün bir sureye onun adını verilir: Sure 19, “Meryem”.
Allah (c.c), Meryem’in (ra) yaratılışın en büyük kadını olduğuna işaret eder:
”Hani melekler, “Ey Meryem! Allah, seni seçti. Seni tertemiz yaptı ve seni dünya kadınlarına üstün kıldı.”demişlerdi.”
(Kur’an-ı Kerim 3:42)
Hz.Meryem (ra) Kudüs’teki rahiplerden oluşan bir ailede dünyaya geldi. Anne-babası Imran ve Hanne dindar insanlardı. Hz.Hanne, Hz.Meryem’e hamile kaldığında, Allah’a, çocuğunu O’nun hizmetine adayacağına dair söz verdi. Hz.Hanne bir oğul umuyordu, çünkü o zamanlarda kadınlar tapınak hizmetine tahsis edilemezdi. Hz.Meryem (ra) doğduğunda endişeliydi, ancak eniştesi Hz. Zekeriya aleyhisselam onu rahatlattı ve Meryem’i tapınak hizmetine kabul ettirmesine yardım etti. Hz.Zekeriya tapınakta Hz.Meryem’in koruyucusuydu. Hz.Meryem’in odasında mucizevi taze yiyecekler gördüğünde, Hz.Meryem’in Allah’ın çok özel bir kulu olduğunu fark etti.
”Bunun üzerine Rabbi onu güzel bir şekilde kabul buyurdu ve onu güzel bir şekilde yetiştirdi. Zekeriya’yı da onun bakımıyla görevlendirdi. Zekeriya, onun bulunduğu bölmeye her girişinde yanında bir yiyecek bulurdu. “Meryem! Bu sana nereden geldi?” derdi. O da “Bu, Allah katından” diye cevap verirdi. Zira Allah, dilediğine hesapsız rızık verir.”
(Kur’an-ı Kerim 3:37)
Bir gün melek Cebrail aleyhisselam Hz.Meryem’e geldi ve ona Allah’ın (c.c) dünyanın tüm kadınlarından onu seçip arındırdığını söyledi. Onun kaderinde, İsa aleyhisselam’ın annesi olacağı yazılıydı . Hz.Meryem hayret etti ve kocası olmadığı halde bir çocuğa nasıl sahip olabileceğini anlamadı. Cebrail aleyhisselam, Allah’ın her şeye gücü yettiğini söyledi. Oğlunun çocukluk ve olgunluk döneminde insanlarla konuşacağını söyledi. Hz Meryem, Beytlehem’de bir ormana gitti ve İsa aleyhisselam’ı doğurdu. Çocuğuyla birlikte geri döndüğünde insanlar ona hakaret ettiler. Yenidoğan İsa aleyhisselam annesini savundu ve şaşırıp kalan bir kalabalığa vaaz verdi. Hz. Meryem Kur’an-ı Kerim’de en şerefli kadındır. O iffeti, doğruculuğu ve teslimiyeti için övülür.
” Allah, bir de iffetini sapasağlam koruyan ve bizim de kendisine ruhumuzdan üflediğimiz, Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını doğrulayan İmran kızı Meryem’i de (inananlara) örnek gösterdi. O itaat edenlerdendi.”
(Kur’an-ı Kerim 66: 12)
Hz.Asiye (ra): İnananlara Bir Örnek
Hz.Asiye, zalim Firavun’un inanan karısıydı. Allah, onu müminlere örnek olarak vurgulamaktadır. Allah (c.c), Hz.Asiye’nin kendisinden cennet içinde bir ev inşa etmesini istediği duasını paylaşır:
Allah, iman edenlere ise, Firavun’un karısını örnek gösterdi. Hani o, “Rabbim! Bana katında, cennette bir ev yap. Beni Firavun’dan ve onun yaptığı işlerden koru ve beni zalimler topluluğundan kurtar!” demişti.
(Kur’an-ı Kerim 66: 11)
Hz.Asiye iyi kalpliydi. O, Peygamber Hz. Musa aleyhisselam’ın zamanının diğer yeni doğan çocukları gibi Firavun tarafından öldürülmemesinin sebebiydi. Nil’den bebek Musa’nın olduğu ahşap kutuyu kaldırdı. Firavun’a bebeğin yaşaması ve onu büyütebilmesi için izin versin diye yalvardı. Firavun kabul etmiş ve Hz.Asiye, Hz.Musa’yı sarayda kendi oğlu olarak büyütmüştür. Birçok İslam bilimcisi, Firavun’un Hz.Asiye’nin bir mümin olduğunu anladığında, Ona şiddetle işkence yaptığına inanıyor. Hz.Asiye’ye lüks bir hayat verilse bile, O, Allah (c.c) ve ahireti gerçek evi olarak seçti.
Peygamber Efendimiz (as), Hz.Asiye’yi (ra) cennetten en iyi dört kadından biri olarak belirtmektedir:
Resulullah (sav) yoldaşlarıyla oturuyordu ve dört satır çizdi ve “Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?” diye sordu; “Allah ve Resulü en iyisini bilir” diye yanıtladılar. Cennet kadınları Hüveylid’in kızı Hatice, Muhammed(sav)’in kızı Fatıma, Firavun’un eşi Müzahim’in kızı Asiye ve İmran’ın kızı Meryemdir. (Sahih Ahmed)
Bu yazı Quran Academy sitesinden alınarak “Genç Müslümanlar” ekibi tarafından tercüme edilmiştir.