Yusuf Suresi Tefsiri 7. Bölüm – Nouman Ali Khan
Nouman Ali Khan’ın 2020 Ramazan ayında yaptığı ve halen devam ettirdiği Yusuf Suresi tefsiri 7. Bölümü. Bu bölümde Nouman Ali Khan 3. ayetin tefsirini yapıyor.
Yusuf Suresi Tefsiri 7. Bölümden bir kesit:
Hikaye anlatıcılığı bir sanattır. İnsanlarda ilgi uyandırmanın doğru ve yanlış yolları vardır, bu da bir sanattır. Bazen gizem yaratmak istersiniz, bazı şeyleri geçmek istersiniz. Bu da hikaye anlatıcılığının bir parçasıdır. O sanatın bir parçasıdır. Anlattığım olayı hatırlayın, hoca çocuklara “size en güzel hikayeyi anlatacağım” demişti de olay olmuştu. Sonra dedi ki: “Estağfurullah! Nerede olduğunuzu unutmayın! Yusuf’un kıssasından bahsediyorum!” Ve tüm çocuklar şöyleydi: Haa… Doğru… Çünkü insanların kıssayı anlatma biçimleri çok sıkıcı. Gerçekten. Robot gibi anlatıyorlar “Küçük bir çocukken. Yusuf aleyhisselam. Ailesinden koparıldı.” “Sonra da onu bir kuyuya koydular.” Çocuklar şöyle dinliyorlar: Allah’ım beni de bir kuyuya koy. Bundan iyidir Allah hikayelerin en güzellerini anlattığını söylüyorsa bizim de aynı heyecanı paylaşmamız gerek. Çocuklarımıza hikaye anlatırken heyecanlı olmamız lazım. Kuran’daki hikaye anlatıcılığından ders almamız lazım.
Ancak değineceğim konu başka: Bu aradaki kesikliklere, atlamalara dönelim. Görünüşe göre Allah bize sadece neye dikkat etmemiz gerektiğini öğretmiyor, aynı zamanda neyi geçmemiz gerektiğini de öğretiyor, neyi atlamamız gerektiğini. Çünkü O, bize anlattıklarında aşırı seçici davrandı. Ve bize bazı şeyleri anlatmamaya karar verdi. Bakanın isminin ne olduğundan bahsetmedi hiç mesela. Yusuf’u yoldan çıkarmaya çalışan kadının ismini söylemedi bize. Yaşından hiç bahsetmedi veya daha sonra başına ne geldiğinden. Eksik şeyler var. Yusuf’un kardeşleri onu bir kuyuya attılar. Ve isimlerini bilmiyoruz. İsimlerinden bahsedilmemiş, kardeşleri işte. Biri dedi ki “onu öldürmeyin, sadece kuyuya atın” Hangisi? Biri. Konuşan. Allah bazı şeylerin üzerinden vurguyu kaldırdı özellikle ve dikkatimizi başka şeylere yöneltti. Bu aslında eğitimimizin bir parçası. Çünkü Allah bize burada neyin dikkate değer ve neyin değmez olduğunu öğretiyor. Allah’tan daha iyi bir öğretmen yok. Bu detayları ondan iyi bilen biri de yok.
Ve kimse bu ayrıntıları saklama hakkına Allah’tan daha fazla sahip değil. Bu yüzden bunu yapmasının bir amacı var, bizim bir adımdan… diğer adıma gitmemizi istiyor. Aradaki yüz adımıysa atlamak istiyor. Önemleri yok çünkü. Neden mi yok? İlginç olabilirler, tarihi bilgiler olabilirler. Ancak imanınıza hizmet etmiyorlar. “Sizi hidayete ulaştıracak bir sonraki adım işte burada” “Bir sonraki de burada” Anlıyor musunuz? Doğrudan bize gerekli olan şeylere yönlendiriliyoruz. “El kasas” budur işte.
Yusuf Suresi Tefsiri 7. Bölüm Pdf dosyası
Allah razi olsun