İslamKuran - SünnetMultimedyaVideo

Yusuf Suresi Tefsiri 9. Bölüm – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan’ın 2020 Ramazan ayında yaptığı ve halen devam ettirdiği Yusuf Suresi tefsiri 9. Bölüm. Tefsirin ilk 5 bölümü “Giriş Bölümü” olarak adlandırılıyor ve bu bölümlerde sadece Yusuf aleyhisselam ve Musa aleyhisselam’ın hayatlarındaki paralellikler, karşıtlıklar anlatılıyor. 9. Bölümde ise Yusuf Suresi 5. ayetin tefsiri yapılıyor.

Yusuf Suresi Tefsiri 9. Bölümden bir kesit:

“(Babası) Demişti ki: ‘Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytan, insan için apaçık bir düşmandır.'” (Yusuf, 5)

Kardeşlerine anlatma. Hatta bu konuda kardeşlerinle konuşmaktan tamamen kaçın deniyor. Şimdi bu bir çocuk ve ona büyük kardeşlerine dikkat etmesi gerektiği söyleniyor. Ama büyük kardeşlerin senin örnek aldığın kişilerdir aslında. Büyüdüğünde onlar gibi güçlü olmak, onlar gibi araba kullanmak, onlar gibi üniversiteye gitmek istersin, onlar gibi işe gitmek, onlar gibi giyinmek istersin. O yüzden küçük kardeşler abilerinin dolabından gömlek alırlar. “Bunu giyebilir miyim?”, derler “Hayır o benim” denir. Onların arkadaşlarıyla arkadaş olmak istersin.

Senden büyük bir kardeşin olduğu zaman senin için bir çeşit örnek oluştururlar. Anne baba figürüyle bağını kaybetmeye başladığın zaman imrenip onlar gibi olmak isteyeceğin kişiler senden daha havalı olan abilerin olur. Büyük kardeşler de bundan rahatsız olurlar. “Hep benim eşyalarıma bakıyor…” falan diye. Bu tip şeyleri rahatsız edici bulurlar ama aslında sürekli etrafında olup senin gibi olmaya çalışmaları bir tür hayranlıktır. Peşinden gidebilecekleri birine ihtiyaçları var. Ama Yusuf’tan bu alınmış durumda değil mi? Babası (a.s) ona abileriyle bu türden bir ilişkiye sahip olmadığını söylüyor. Sana olan bu güzel şeyi onlara anlatma. Onların dikkatini bu şekilde çekmene gerek yok, hatta görünüşe göre onlarla zehirli bir ilişkiye sahipsin. Daha doğrusu onların seninle olan ilişkilerinde kötü niyet var.

“Çocuğu korumak için her şeyi yapmak yerine aile ismini korumak istiyoruz…”

Bizim durumumuzda ise, bazen ailelerimiz içindeki konuşulması zor olan gerçeklerden çocuklarımıza bahsetmiyoruz, çünkü onları korumak istiyoruz. Bununla başa çıkabilecek yaşta olmadıklarını düşünüyoruz. Ama Kur’an bize ne öğretiyor? Bazen aile içerisinde senin kontrolün altında olmayan durumlar olabiliyor. Çocuklarının karakterlerinin nasıl sonuçlanacağını sen belirlemedin. Amcanın kim olacağını, kuzenlerinin kim olacağını falan hiçbirini sen belirlemedin. Ve eğer bazı sıkıntılı durumlar varsa, çocuklarını bunlar hakkında uyarabiliyor olman ve doğru olmayan şeyi söyleyebilmen gerek. “Şu şu şu insanlara dikkat etmelisin. Kuzenlerin olduklarını biliyorum…” Konuşulması zor bir konu ama konuşulmalı. Bazılarınızın bunu çocuklarına söyleme konusunda zorlandığını biliyorum o yüzden sizin yerinize ben söyleyeceğim. Çünkü çocuklar da izliyor biliyorum.

Bakın, bazen geniş ailelere sahip olabiliyoruz, bununla ilgili de Müslüman ve gayrimüslim alanlarda çalışmalar yapılıyor dünya üzerinde ve çocuk istismarlarının en kötüleri aile üyelerinden olabiliyor. Amcalar, kuzenler, ziyaretler, Noel arası, Bayram arası, çocuklar bir odaya götürülüyor, saçma sapan şeyler oluyor. Bir çocuğun geleceğini mahvedebilecek en berbat ve sarsıcı şeyler güvende hissettikleri insanlardan gelebiliyor.

Ve siz bir ebeveyn olarak, bir koruyucu olarak çocuğunuza dikkat etmelisiniz. Aileniz olsalar bile onlara da dikkat etmelisiniz. Biliyorsunuz “Aile hep haklıdır, ailemiz hakkında konuşmayız” diye saçma bir düşünce var. Hatta şu an öyle şeyler yapılıyor ki, böyle berbat bir şey gerçekleştiğinde çocuklarımıza “Sessiz ol, ailemiz kötü görünmesin” deniyor. “Amcan hakkında öyle konuşmamalıyız”, “Kuzenin hakkında öyle konuşmamalıyız”, “Hayır, sende bir hata olmalı”. Çocuğa döndürülüyor olay. Çocuğu korumak için her şeyi yapmak yerine aile ismini korumak istiyoruz. Ailesinin ismini korumak isteyecek birisi olsaydı bir peygamberin torununun oğlu olurdu o herhalde. Ama o aile ismini korumakla ilgilenmiyor çocuğu korumakla ilgileniyor ve “Bak, kardeşlerinle arana güvenli bir mesafe koymalısın” diyor. Bunun anlamı da şu ki çocuklarımızla bazı konuşmaları yapmamızda bir sıkıntı yok.

Yusuf Suresi Tefsiri 9. bölüm pdf dosyası:

PDF İNDİR

 

Benze Yazılar

4 Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu