MultimedyaVideo

Helal Olanı Çirkin Görmek – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan bu hutbesinde Araf Suresi 32. ayetin tefsirini yapıyor.

Allah’ın haram kıldığı şeyler pis olan şeylerdir. “وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَٓائِثَ ” (Araf/157) “Allah pis şeyleri haram kılar.” Ve şeytan bu pis şeyleri güzel gösterir. Bir gelişim, modernleşmeymiş, insanlıkta ilerliyormuşuz, evrim geçirip gelişiyormuşuz gibi gösterir. Bunlar çirkin şeyler için kullanılan güzel kelimelerdir. Ama öteki tarafta şeytan başka bir şey yapar. Bir yandan da helali alıp insanlara bunu geride kalmış, adaletsiz, kendi değer yargıları Allah’ın değer yargılarından daha üstünmüş gibi gösterir.

Bir şeyi kültürel açıdan sevmediğiniz için, Allah helal kılmasına rağmen siz onu çirkin olarak nitelendirmeye başlarsınız. Ve size söylemiştim Allah’ın helal kıldığı bir şeyi siz çirkin olarak nitelendirirseniz, eğer bunu eleştirirseniz, Allah’ın güzelliğini eleştirmiş olursunuz. Şeytanın yapmak istediği şey budur. Allah’ın yarattığı şeydeki güzelliği görmenizi istemiyor. Allah’ın güzel yarattığı şeyleri gözünüze çirkin göstermek istiyor. Allah’ın çirkin olarak nitelendirdiği şeyleri size güzel göstermeye çalışıyor. Onun işi bu.

Kendinize sorun…

Şimdi kendinize sorun, ben de kendime soruyorum, Müslüman olmayanları bir kenara bırakın, dünyadaki Müslümanlar olarak, bizim kültürlerimizde ne kadar sıklıkta helalin karşısında duran standartlarımız, yargılarımız var? Ve bir kimse helal olan bir şey yaptığı  veya tükettiği zaman, biz kalkıp da “Bizce bu doğru değil, biz bunu böyle yapmayız” dediğimizde, aldığımız cevap da “Ama bu helal” olmasına rağmen, “Evet ama helal olması bunu yine de doğru kılmıyor” diyorsak… Yani kim diyor bunu? Benim büyükannem mi? Geldiğim köydeki gelenekler mi? Çevremdeki herkes mi böyle diyor? Hayır. Herkes bir tarafa.  Tüm insanlık bir araya gelip bir şeye doğru değil dese ve Allah doğru ve senin için iyi diyorsa, o zaman onların hepsi yanılıyor olurlar. Hepsi yanılıyor. Hiçbirinin fikrinin bir önemi olmaz. O düşüncelerin hepsi gelir geçer. Kendimize yanlış bir doğru-yanlış yargısı biçiyoruz. Ve bu yanlış değer yargısı bizim bu dünyada Allah’ın güzelliklerini görmemize engel oluyor.

Çoğu zaman kültürlerimiz veya kendi standartlarımız Allah’ın söylediğiyle çatıştığında, kendi haram ve helal kavramlarımızı oluşturuyoruz, gerçekte olan bu evet, doğru ve yanlışa dair kendi beklentilerimizi kuruyoruz, ve bunlar Allah’ın koyduğu değerlerle çeliştiği zaman, o zaman ailelerimizde, toplumumuzda, çevremizde, konuşmalarımızda, kendi içimizde çirkinlik oluşturmuş oluyoruz. Çirkinlik yaygınlaşıyor, şeytanın da istediği bu.

PDF İNDİR

 

 

 

Benze Yazılar

2 Yorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu