Bi’Dünya Ramazan – Hakan Emin Öztürk
Heybemizde beş kıtadan yirmi iki ülkenin Müslümanlarından ve Ramazanlarından haberler var. Bi’ Dünya Haber platformunun ilk kitabı Bi’ Dünya Ramazan’ı inceleyeceğiz bu yazımızda. Kitap farklı coğrafyalarda yaşayan Müslüman kardeşlerimizin Ramazan izlenimlerini, samimi üslupla kaleme aldıkları mektupların derlenmesiyle hazırlanmış. Kitabı okurken sanki mektubu yazan kardeşlerimizle aynı sofrada oturmuşuz da herkes kendi yaşadığı ülkesindeki Ramazan’dan, iftardan, sahurdan bahsediyormuş gibi bir ortam hissediliyor. Gelin kitabı biraz daha yakından inceleyelim.
Mektubu yazan kardeşlerimizin evlerine misafir olma imkânı sunan Bi’ Dünya Ramazan’ı okurken İsveç’te sahur yapıp, Saraybosna’da mukabeleye dâhil olabilir; Gürcistan’da din ayrımı gözetmeksizin toplanılan toplu iftarlara konuk olup, Hollanda’da teravihte saf tutabilirsiniz. Kimi zaman Afganistan’da sahurun hemen ardından başlayan hayata ayak uyduruyoruz kimi zaman Bangladeş’te mutfağa girip akşam camideki toplu iftarlar için yemekler hazırlıyor, iftar sonrası sütlü çayı deneyimleyebiliyoruz.
Bazı bölgeler de sahur için davulculara kulak verirken bazılarında sahur vaktinin geldiğinin habercisi selalara kulak veriyoruz. İftar vakti top atışlarından, minarelerin ışıklandırılmasına gibi pek çok gelenek benzerliği ve farklılığına rağmen bir ümmet oluşun farkındalığını hissedebiliyoruz.
Kitapta mektuplara geçmeden hemen önce bahsi geçecek olan ülkenin başkenti, yaygın kullanılan dilleri, toplam nüfus içerisinde Müslüman nüfusun yüzdelik dilimine de yer veriliyor. Yüzdelik bilgi ile ülkedeki Müslümanların azınlık durumda mı çoğunluk durumda mı oluşu üzerine sorular giderilmiş oluyor. Müslümanların azınlıkta olduğu ülkelerdeki kardeşlerimizin birbirlerine kenetlenişlerine ve nasıl bir Ramazan geçirdiklerine şahit olabiliyoruz.
Sokaklarında ezanların yankılanmadığı bir ülkede, bayramların resmi tatil olmadığı bir coğrafyada Ramazan’ın, insanların hayatına taze bir gün gibi doğuşunu bizzat kardeşlerimizin kendi ifadeleriyle okuyabiliyoruz. Böylece takvime bakarak değil de akşam ezanıyla oruç açmanın ayrıcalığını yeniden fark edip hamdediyoruz.
Bi’ Dünya Ramazan’da mektubu yer alan kardeşlerimizden Türkiye’de de Ramazan’ı deneyimlemiş olanlar Türkiye ile kendi ülkelerindeki Ramazan’ı karşılaştırarak farklılıklardan söz ediyorlar. Farklılıklarsa hayli merak uyandırıcı cinsten. Sahur ve iftardaki yemeklerden, bayramlaşma farklılığına, çocukların Ramazan farkındalığı kazanabilmeleri için yapılan türlü faaliyetlere kadar pek çok farklılığı gözlemleyebilme imkânı buluyoruz. Sahip olduğumuz kültürel çeşitliliğe rağmen İslam’ın bizleri ümmet olarak bir kılışını bir kez daha görmüş oluyoruz.
Ramazan ayının gelişiyle içimizin kıpır kıpır oluşu, uzak ve yakın mesafe fark etmeksizin Müslüman kardeşlerimizle aynı hissiyatları hissetmemiz çok farklı. Kitabı bitirdiğinizde fark ediyorsunuz ki her ne kadar farklı coğrafyalarda yaşıyor olsak da hangi coğrafya da yaşanırsa yaşansın Ramazan’ın kendine has bir ruhu var ve her Müslüman bir şekilde onu hakkıyla idrak edebilmenin gayretinde. Bu gayrete kulak vermek ve farklı coğrafyalardaki Müslüman kardeşlerimizin Ramazanlarına yakından şahitlik etmek isteyenler için okunası bir kitap.
Feyza Görür
Bi Dünya Ramazan
Hakan Emin Öztürk
Duruş Yayınları
144 Sayfa
Kitabı alma imkanım oldu…
Çok güzel bir eser. Hakan Bey’in ve diğer arkadaşların eline sağlık…
Ancak mühim bir eksiklik, kitapta mektupları yeniden düzenlemiş olsalar da, her bir mektup yazarının isimlerine yer verilmeliydi. En azından başta teşekkür kısmında…
Bu haliyle tek yazarlı bir kitap gibi duruyor.