Çocuk EğitimiYaşam

Çocuklarınıza Yapmanız Gereken 10 Şey [İnfografik]

ÇOCUKLARINIZA YAPMANIZ GEREKEN 10 ŞEY

Duygularınızı Açıklayın

Çocuğunuza yaptığı bir davranış karşısında nasıl hissettiğinizi açıklamak çocuğun duygusal zekasını geliştirecek ve aranızdaki bağı güçlendirecektir.

Duygularınızı açıklamak beklentilerinizi açıklamayı da içerir.

  • Küçük kardeşine daha nazik davranmanı bekliyorum.
  • Küçük kardeşine vurmak nazik bir hareket değildir.

Negatif duygular çocuğun kişiliğini değil yaptığı hareketleri hedef almalıdır.

  • Küçük kardeşine karşı nazik davranmıyorsun.

Dikkatlice Dinleyin

Çocuğunuzun sadece sözel anlatımı değil, beden dili, ses tonu ve yüz ifadeleri gibi sözel olmayan anlatımlarını da dinlemek önemlidir. Hz. Muhammed (Sav) birisi konuştuğu zaman sözünü kesmeden veya değerlendirme yapmadan dikkatlice dinlerdi. Dikkatlice dinlemek güven oluşturur ve önemsediğinizi gösterir.

Dua Edin

Çocuklarınız yanınızdayken veya yanınızda olmadığı zamanlarda onlar için dua edin. Genelde çocuklarımıza duayı bu dünyadaki başarıları veya daha iyi dereceler kazanmaları için ederiz. Fakat önemli olan çocuklarımızın ahiretteki başarılarını önemsediğimizi de bilmeleridir.  Çocuklarımıza yatağa yatmadan önce veya okula uğurlarken gibi çeşitli zamanlarda dua ederek onlar için her zaman dua ettiğimizi göstermemiz ve duyurmamız gerekir.

İyi Davranışlarında Hediye Verin

İyi davranışlarının farkına varın ve hemen bu davranışı ödüllendirin. Ödüllendirme çocuğun yaptığı iyi davranışı ve sizin bu durum karşısında ne hissettiğinizi ifade etmenizi sağlar. Çocuğun davranışını net ve abartmadan ifade edin. Ancak takdir ve teşekkürlerinizi fazlaca dile getirin.

Örnek Alma

Ebeveynlik; görev yerine getirme ya da getiriyormuş gibi görünmek değildir. Ebeveynlik konuşmalar yapmak veya sürekli tavsiyeler vermek de değildir. Çocuğunuz, sizin günlük olarak gördüğü hareket ve davranışlarınızdan daha çok etkilenir. Eşine vuran bir baba oğlunun kızına karşı olan agresif tutumunu değiştirmesini beklememeli. Etkili bir anne olabilmek için mükemmel bir konuşmacı ya da bilgin olmanıza gerek yok. Sadece akıllıca örnek davranışlar sergilemelisiniz.

Duygularına Saygı Duyun

Bazı durumlarda bir çocuğun davranışını kabul etmeyebilirsiniz. Fakat onun duygularını anlamalı ve saygı göstermelisiniz. Küçük bir erkek çocuğu kuşunun ölümünden dolayı üzülmüştü. Hz. Muhammed (Sav) onun duygularını küçümseyip görmezden gelmemiştir. Aksine ona ilgi gösterip acısını paylaşmıştır. Çocuğun duygularına saygı duymak çocuğa özgüven kazandırır ve diğer kişilerle arasında güven sağlar.

Öpün

Genelde çocuklarımızı belki de yumuşak yanaklarından dolayı sadece bebekken öpme eğiliminde oluruz. Büyüdüklerinde daha az öperiz. Hz. Muhammed (sav) kızı Hz. Fatıma büyüdüğünde dahi ne zaman yanına gelse karşılamak için kalkar, onu öper ve kendi yerine oturturdu. Öpmek çocuğunuza sevildiğini ve güven içinde olduğunu hissettirir. Kucaklamak, başını okşamak ve omuzlarına hafifçe vurmak gibi nazik hareketler de aynı hissi verir.

Günlük 30 Dakika

Bir hikaye anlatmak, bir oyun oynamak veya sadece oturup dinlemek için günlük 30 dakikanızı ayırın. Yoğun hayatımızda; farklı yaş gruplarında, farklı ilgi ve ihtiyaçları olan birden fazla çocuğa sahipken bu oldukça zordur. Fakat sebat ve zamanı iyi yöneterek üstesinden gelebilirsiniz. Bundan dolayı çocuklarınız sizi takdir edeceklerdir.

Gülümseyin

Bazıları iyi ebeveyn olmanın özellikle erkek çocuklara karşı sert davranmayı gerektirdiğini düşünür. Korku duymak ikiyüzlü davranılmasına neden olur. Sevgi ve saygı duyulmak ise gerçek kişiliğin ortaya çıkmasına yol açar. Bir hadiste bir sahabe der ki; ‘’Allah’ın Rasulünden daha fazla gülümseyen kimseyi görmedim.’’ Bunun üzerine Hz. Peygamber; ‘’Gülümsemek iyiliktir (sadakadır).’’ buyurur. Oğlunuza veya kızınıza iyilik etmek istemez misiniz?

İyi Bir Arkadaş Olun

Ebeveynlik sadece ebeveyn gibi davranmanızı gerektirmez. Diğer yönlerin de size yardımcı olmasına izin verin. Sizinle aynı değerlere sahip kişilerle çocuğunuzun arkadaşlık kurmasına yardımcı olun. Bu, çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirir ve sizin de işlerinizi kolaylaştırır. Hz. Muhammed (Sav) Anas’ı kendisi için bir şey yapmak üzere göndermişti. Fakat Anas yapması gerekeni unutup arkadaşlarıyla oyuna dalmıştı. Hz. Muhammed (Sav) arkadaşlarıyla oynamanın olağan bir durum olduğunu bildiği için bu nedenle ona kızıp kavga etmedi.

Kaynak: islamographic.com
Tercüme: gencmuslumanlar.com

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu