Hamza Tzortzis’in “Hakikatin İzinde” Kitabına Engel
Nisan 2019’da Timaş yayınları Hamza Andreas Tzortzis’in Hakikatin İzinde; Din Bilim ve Ateizm kitabını basacağını duyurmuştu. Bunun üzerine bir grup Kemalist, sosyal medya üzerinden Hamza Tzortzis’in 2014 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde İslam Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen bir organizasyonda yaptığı konuşmayı yıllar sonra gündeme getirerek kitabın basımını durdurdular.
Kitabının içeriğini dahi bilmeden baskıyı durdurmaya çalışan bu güruh bugün de Ekin Yayınları tarafından Aralık ayında basılan Hakikatin İzinde; Din Bilim ve Ateizm kitabın satışını engellemek ve kitabın yasaklanmasını sağlamak için sosyal medyadan baskı yapıyorlar.
Tepkiler yüzünden Kitapyurdu, İdefix ve DR siteleri kitabın satış ve dağıtımını durdurdu.
KİTAPTA NELER VAR?
“Kitap öncelikle Hamza Tzortzis’in İslam ile tanışma hikayesini özetleyişiyle başlıyor ve özellikle Batı’daki inanç tartışmalarının merkezini oluşturan argümanları birer birer ele alıyor. İlk birkaç bölüm ateizm ile alakalı. Ateizmin tarih boyunca nasıl şekiller aldığının yanısıra günümüzde temsil edildiği biçimde hangi varsayımlara dayandığını özetliyor ve ateizmi kendi iddiasından, akıl üzerinden sorguluyor.
Ateizmin akıldışı bir yaklaşım olduğunu akademik metinler desteğiyle mantıki delillerle ortaya koyduktan sonra ‘varlık’ üzerine felsefi ve bilimsel argümanları çözümleyerek tutarlı bir açıklama yapabilmek için bazı yanlış varsayımlardan sıyrılınması gerektiğini ifade ediyor.
Batı’da ve Türkiye’de de tesirli olan Lawrence Krauss, Richard Dawkins gibi bazı ateistlerin iddialarını da çözümleyerek fikirlerindeki tutarsızlıkları ortaya koyuyor. Özellikle Krauss’un “Hiç yoktan evren” iddiasına verdiği cevap dikkat çekiciydi diyebilirim. Kitabı özgün kılacak en mühim bölümü kanaatimce bilinç argümanından bahsettiği yedinci bölüm. Bu bölümde özellikle son zamanlarda yapay-zeka, transhümanizm, bilincin insan dışı varlıklara aktarımı gibi tartışmaların sürdüğü süreçte bu bilimsel çalışmalardan ilhamla ateizmin ‘malzeme’ kazandığını öne sürenlerin iddialarını çürütecek şekilde ciddi bir çözümlemede bulunuyor.
Kendisi de akademik olarak zihin felsefesi üzerine çalıştığı için Dan Dennett gibi bu konunun ‘önde gelen’ isimlerinin teorilerini titizlikle inceliyor. “Bilincin zor problemi” üzerinden bu sahadaki bilimsel gelişmelerin kapsamının ve çapının göründüğü kadar büyük bir ‘ontolojik tehlikeye’ yol açamayacağını ifade ediyor.
Kitabın diğer bölümlerinde yine din-bilim-felsefe ilişkisi (daha doğrusu, aralarındaki mesafe ve farklılıklar) üzerinden bu tür konuların hangi zeminde tartışılması gerektiğini özetliyor.
Bilimin, felsefenin ve dinin metodolojik açıdan aralarındaki farkların anlaşılması sayesinde bugün tartışılan birçok meselenin aslında bu disiplinleri veya metodolojileri yerli yerince tanıyamamaktan kaynaklandığını misallerle anlatıyor. Yukarıda saydığım bölümlerde daha çok ateizm ve ateistlerin bilim, felsefe üzerinden sahip oldukları bazı yanlış varsayımlardan bahsettikten sonra Allah’ın varlığı ve birliği, vahiy ve peygamberlik gibi temel konulara hem akademik metinlerden hem de İslam ilim geleneğinin zengin literatüründen istifade ederek değiniyor ve örneklerle açıklıyor.
İslam’ın anlaşılması yönünde ilim geleneğinin önemini vurguladığı bölümlerde klasik dönem tefsir, kelam ve akaid metinlerine bolca atıfta bulunurken Gazali gibi mühim isimlerden iktibaslar ile kitabın muhtevasını zenginleştiriyor. Kitabın özellikle son kısımlarını okurken Türkiye’deki dini metinlerin yazım geleneğine yakın bir tarzı olduğunu hissedeceğinizi düşünüyorum…”
Kitabın Çevirmeni: Bilal Tonyalı
Timaş Yayınları’nın basımını durdurduğu Hakikatin İzinde Din Bilim ve Ateizm kitabını yeniden basan Ekin Yayınlarını dik duruşundan dolayı tebrik ederiz.
Kitabı Ekin Yayınları’ndan temin edebilirsiniz.
Online olarak satın alabileceğiniz site: Ravza Kitap – Hakikatin İzinde
Kitapla alakalı desteklerinizi sosyal medyadan #Hakikatinİzinde hashtagi ile paylaşabilirsiniz.
Allah’ım kaç zamandır okumak istediğim bir kitaptı
Hamza ağabey
şimdiden Rabbim senden razı olsun
şu ateistler bu kadar uğraştıysa mükemmel bir kitaptır diye düşünüyorum
Ekin yayınları dualarımdasınız
Teşekkürler Genç Müslümanlar, Hamza Tzortzıs’in kitabı hakkında paylaşımda bulunmanız bu kitabın bir çok Müslüman ‘a ulaşmasına vesile olacaktır. ALLAH razı olsun…
Küçük bir detay var: “İslam Araştırmaları Topluluğu” ismi ile ifade ettiğiniz yapı, “BİSAK (Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü)” olarak Boğaziçi’ndeki Müslümanları resmi şekilde temsil etmektedir.
Konuyu aklıselim ile ele aldığınız için teşekkürler…
Bizzat sürecin şahitlerindenim.