İrade Terbiyesi – Jules Payot [Tavsiye Kitap]
“Bir işe başlıyorum, devamını getiremiyorum…”
“Kötü alışkanlıklarımdan kurtulamıyorum.”
“Kendime engel olamıyorum.”
“Çok tembel biriyim.”
“Sosyal Medya’dan kopamıyorum.”
Bunlar hepimizin en çok şikayet ettiği konulardan sadece bazıları. İnsanoğlunun tarihin her döneminde en büyük problemlerinden biri irade sahibi olmak olmuştur. Dikkatimizi dağıtacak, bizi hedefimizden uzaklaştıran, uyuşturan unsurlar hep var olmuş, zamana göre sadece şekil değiştirmiştir. Bu unsurlara karşı bize oldukça faydalı yöntemler sunan ve tavsiyeler veren “İrade Terbiyesi” adlı kitap için Cemil Meriç şöyle diyor;
“Disiplin içinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.”
Kitap isteksizliğin en başta ele alındığı “Meseleye Giriş”; cinsel dürtüler, şehvet, kötü arkadaşlar, tembellik bahaneleri ve çalışmanın verdiği mutluluktan bahsedilen “Kişiye Özel Tavsiyeler”; toplumsal desteğin ve büyük üstatların etkisinin anlatıldığı “Çevrenin Önemi”; tefekkür, hareket ve beden sağlının irade üzerindeki etkisinden söz edilen “İç Kaynaklarımız” ve son olarak düşünce, duygusal hallerimiz ve aklımız ile irade terbiyemizi nasıl şekillendireceğimizi anlatan “İrade Psikolojisi” adlı toplamda 5 bölümden oluşuyor.
“Gencin en sefil hali hareketsiz olduğu ve zamanını boş yere harcadığı anlardır.” diyor yazar ve ilerleyen sayfalarda ekliyor;
“Sıkça başımıza gelse de iradeyi kaybedince asla pes etmemeliyiz. Hızlı bir akıma denk gelen yüzücü gibi biraz ilerlemek yeterli olacaktır ya da umutsuzluğa kapılmamak için, kendini akımın tüm gücüne bırakmaktansa daha az ilerlemek yeterli olacaktır. Her şeyi zaman sayesinde kazanırız. Alışkanlıkları biçimlendiren ve onlara doğal eğilimlerin gücünü ve enerjisini sağlayan odur. Asla umutsuzluğa kapılmayanın gücü muhteşemdir. Alp Dağları’nda yer yer yüz metreyi bulan yarıklar bulunur. Bu yarıklar yazın eriyen suların taşıdığı kumlar yüzünden oluşmuştur. En küçük eylemler sayısız kez tekrarlandığında sebepleriyle birlikte devasa sonuçlar oluşturur.”
Prof.Dr. Ali Fuat Başgil Gençlerle Başbaşa kitabında şöyle demektedir:
“Mösyö Girard bize bir kitap tavsiye etti ve mutlaka okumamızı söyledi. Bu, Aix-Marseille Üniversitesi rektörü Jules Payot’un “İrade Terbiyesi” adlı kitabı İdi. Ertesi gün şehre inerek kitabı aldım, ihtiyar bir meşenin dibine oturarak “İrade Terbiyesi”ni okumaya koyuldum. Okudukça içimde tahassür ve nedametle karışık müphem bir acı duymaya başladım. Kendi kendime, ah bu kitap on sekiz yirmi yaşlarımdayken elime geçmeliydi diyor ve geciktiğim için üzülüyordum.”
İrade Terbiyesi
Jules Payot
EDİZ YAYINEVİ
200 Sayfa