RAMAZAN’A PLAN İÇİN 9 SEBEP!
Farkettiniz mi, her Ramazan bir öncekinden daha hızlı geçiyor? Herkes, eski Ramazanları özlediğini, onların çok farklı olduğunu söylüyor… Bu aslında güzel değil.. Bu mübarek aylar hafızalarımızdan silinip gitmemeli. Ramazanı dolu dolu yaşamanın bir yolu da, önceden planlar hazırlamak. İşte size plan hazırlamak için dokuz sebep:
Sebep 1: “Ramazan modu”na geçmek
Ramazan gelmeden hazırlık yapmak, zihninizde bir “Ramazan modu” oluşturmanızı sağlar. Ve eğer plan yaparsanız, zihniniz siz farkında olmasanız bile, ona hazırlık yapar. Ve geldiğinde, onun diğer zamanlar gibi olmadığını farkedersiniz!
Sebep 2: Vaktinizi ayarlayın..
Önceden planlarsanız, çalışma saatlerinizi, yatma-kalkma saatlerinizi, işlerinizi sahur, iftar, teravihe göre ayarlarsınız. Yani, mesela, normal zamanlarda geç yatıyorsanız, Ramazanda sahur için daha erken yatarsınız. Veya geç saatlere kadar çalışıyorsanız, erken yatıp güne sahurdan sonra başlarsınız. Plan yapmak, Ramazanda zamanını daha kullanışlı yapmanızı sağlayacaktır..
Sebep 3: Aile Ramazan takvimi yapabilirsiniz..
Akşam yemeği, evinizde herkesin bi arada olduğu özel bir saatte değil mi? Bu Ramazan gelmeden aileyi toplayıp, Ramazanın ehemmiyetini anlatıp, iftar-sahur saatlerini beraber geçirmeye karar verebilirsiniz. Ve herkesten işlerini buna göre düzenlemesini istersiniz. Bu şekilde sadece aile fertlerinin değil, bütün ailenin de Ramazanın mübarekliğinden istifade etmesini sağlayabilirsiniz..
Sebep 4: Sofrayı hazırlamak
Ramazan çoğu erkek müslüman için daha fazla ibadet manasına gelirken, bayanlar için fazla yemek yapma manasına geliyor ne yazık ki. Ramazan hem erkek hem bayanlar için. Ramazan için bir sofra menüsü hazırlayıp, teravih ve diğer ibadetlere daha fazla zaman ayırabilirsiniz.. (Bu arada, erkeklere; yemek ve bulaşığa yardımcı olmak Peygamberimiz (a.s.m.)’ın yaptığı bir hareketti. Ve aslında bu şekilde bu aydaki sevaplarınızı daha fazla arttırabilirsiniz).
Sebep 5: Evde iftar düzenleyebilirsiniz
Önceki yıllarda arkadaşlarınızın evlerinde çok güzel iftarlar yaşamış olabilirsiniz. Bu yıl da, kapılarınızı siz açın. Oruçlu bir müslümanı doyurmak, kendinizi ve ailenizi doyurmaktan daha güzeldir. Bu konuda daha önceden plan yapıp tarihleri belirlerseniz, misafirleri siz “kapabilirsiniz”. Daha fazla sevap inşaallah!
Sebep 6: Gidiş/gelişleri düzenleyin..
Teravihe çok gitmek isteyip, arabası olmadığından gidemeyen tanıdıklarınız mı var? Veya Ramazan’ın sonunda işleriniz daha sıklaşacak ve ailenizi teravihe pek götüremeyecek misiniz? Bunları daha önceden ayarlarsanız, işlerinizi yoluna koyarsınız ve hatta uzaktaki bir dostunuza iftara gidebilirsiniz! Hatta bir “araba havuzu” dahi yapabilirsiniz. Halâ Ramazandan önce vaktiniz olduğuna göre, komşu ve arkadaşlarınızla bunu bi görüşebilirsiniz..
Sebep 7: Sevap mevsimininde güzel davranışlar..
Cömert olmak İslamiyette takdir edilir, fakat Ramazanda cömert olmanın yeri başkadır. Hususi zamanlarda ibadetleri arttırın. İtikaf için fırsat kollayın, son 10 günde af ve mağfiret için daha fazla dua edin. Aylardır veya yıllardır görmediğiniz bir akrabanızı ziyaret edin. Bu tür güzel sevaplı işler yapmak, Allahın rızası dairesindedir. Ve Ramazanın sizin için havasını değiştirecektir..
Sebep 8: Bayram alışverişinde sıkışmayın..
Erkenden planlamak Ramazanın sonunda ve bayramda yapmak isteyip daha önce yapamadıklarınızı yapmanıza yardımcı olacaktır. Belki geçen sene son haftayı bayram alışverişine ayırdınız ve fakat işlerin yoğunluğundan bi şey yapamadınız? Hiç problem değil. Bu sene, alışverişe Ramazanın üçüncü haftası gidersiniz..
Sebep 9: Ramazanda çalışmaları hızlandırın
Bazı müslümanlar oruçlu oldukları halde mutfaklarda çalışıyorlar, haberiniz var mı? Ve inşaallah mükafatlarını da alacaklar. Bu hem İslamın ve Ramazanın ne olduğunu anlatmak ve anlamanın çok güzel bir yolu. Bu tür bir gönüllü yardımcı olmak için önceden araştırma yapabilirsiniz.. Fakirler için hazırlanan çadır ve mutfaklarda bir kaç gün olsun çalışabilirsiniz. Veya okullarda öğretmenlerle konuşup, Ramazan sunumları hazırlayabilirsiniz.. Yeter ki isteyin!
Ramazan geliyor.. Fakat gidişi daha muhteşem olacak inşaallah.. Hazırlıklara devam!
RAMAZAN’A HAZIRLIK – 10 HEDEF
> Ye, iç ve fakat mutedil ol!
Hemen hemen hepimiz bunu yapıyoruz – İftar olur olmaz, yemeğe ve içeceğe sarılıyoruz ve yemekten sonra yerimizden kalkamıyoruz. Bu şekilde yapanlar biliyorlar ki, bu tamamen Ramazan’ın ruhuna zıt. Özellikle de kendimizi kontrol etmeyi öğrenmemiz gerekirken. Hadi yiyecekte de Peygamber’e uyalım: midemizin üçte birini yemekle, üçte birini içecekler, üçte birini de nefes almak için boşlukla dolduralım, Ramazan’da bile!
> Üç-beş lira da olsa yardım ver!
Rasulullah aleyhisselam her zaman cömertti, Ramazanda bile. Kalplerimizi ve az-çok cüzdanlarımızı açalım.. Günde bir milyondan da az olsa, önemli olan ne kadar verdiğiniz değil ne de olsa önemli olan niyetiniz!
> 4 yeni sure ezberle!
Kur’ân ezberlemek zor gibi görünür her zaman. Bunun anahtarı, küçük parçalar halinde yapmak. Ramazandaki dört haftanın her birisinde bir sure ezberleyebilirsiniz! Kısa, kolay olan biriyle başlayın. Devam ettikçe performansınız artacak ve daha da uzunları ezberleyeceksiniz inşaallah!
> Teravihlere devam!
İftardan sonra, ilk akla gelen yorgun günün ardından biraz kestirmek oluyor. Fakat yavaş yavaş teravih için mescidin yolunu gözleseniz iyi olacak. Yalnız namaz kalmak güzeldir, fakat cemaatle kılmak mükemmeldir! Cemaat ruhu Ramazan’ın ruhundandır. Bu sene bunu kaçırmayın.
> Kur’ân hatmi yapmaya çalışın!
Sadece bütün Kur’ân’ı kalpten dinlemekle kalmayıp aynı zamanda Kur’an Ayı olan Ramazanda Kur’an-ı hatmederek büyük bir sevapla birlikte sünnetide uygulamış olursunuz inşaallah. Mümkünse mealinden de istifade edersiniz!
> Kötü sözü ve gıybeti bırakın!
Birisine kızınca sessiz kalmak zor iş. Ağzımızdan kaçan 3-5 kelime veya gıybet sözleri, tabii ki Allah’ın sevmediklerinden. Ramazan’ın farklı ve güzel geçmesini istiyorsak, kötü huylar için cihadın tam zamanı! Şunu deneyin: bir kese/kutu bulun ve ne zaman ağzınızdan kötü söz veya gıybet çıkarsa içine bir miktar koyun. Az ya da çok farketmez. Ama en azından bir ceza kadar olmalı.. Ay sonunda biriken parayı dilediğiniz bir yere infak edin!
> Akrabaları arayın, mektup, mail yollayın
Mailler, cep telefonları, kartlar, bilgisayarlar sayesinde görüşmek kolaylaştı. Fakat gerçek bunun aksi gibi. Hayatın “yoğunluğundan” birbirimizi unutuyor gibiyiz?! Akrabalarımızla ve arkaşalarımızla bağlarımızı kuvvetlendirmek hem yapmamız gereken hem de Allah’ın sevdiği bir harekettir. Bu Ramazan, ailenizi/arkadaşlarınızı arayın ve en azından bir Ramazan kartı/postası/maili gönderin ve Ramazanın nasıl gittiğini bi sorun
> Teknolojik oruca başlayın!
Bilgisayar T’de çalışıyor olsanız bile, bunu yapabilirsiniz. Maillerle ve internet sörfleriyle vakitleri azaltın. İftardan sonra ekranın başına sıçramak yerine, Teravihe gidin. Televizyon için de aynısı geçerli. Önemli olan, bu ayı maneviyatını kaybetmeden geçirmeye çalışmak..
> Günda 5 dakika Kur’ân okuyun.. sadece beş, ne eksik, ne fazla..
Hiç zamanınızın olmadığını düşünüyorsanız bile, cep telefonuzla veya saatinizle ayar kurun ve sâkin bi yer seçin. Öylesine açtığınız bir yeri okuyabilirsiniz. Veya bir sırayı takip edersiniz. Önemli olan Kur’ân’ın ayında Rabbimizle irtibalarımızı kuvvetlendirmek..
> Size zararı dokunan herkesi affedin!
Hâlâ geçen sene kavga ettiğiniz arkadaşınızdan dolayı içinizde bi sıkıntı mı var? Dostunuzu, eşinizi bir tartışmadan dolayı kırdınız mı? Veya anne-babanız size çocuk gibi davrandıkları için kızıyor musunuz? Birisini affetmek sadece vücut için değil, insan ruhu için de çok faydalıdır. Ve Ramazanda Allah için onun isminin halifeleri olarak biz de biraz merhametli olamaz mıyız? Herkesi affetmek zor geliyorsa, bari en az 3 kişiyi affedin!
Yazılar pixelislam.com tarafından hazırlanmıştır.
Ramazan paketindeki diğer yazıları okumayı unutmayın!
Allah razi olsun cok guzel 🙂