Kültür

Şivlilik Geleneği Nedir?

Şivlilik Konya Yöresi’ne has bir gelenektir. Konya’nın kültürel bir mirasıdır. Kandil yahut yemeklik gibi manalara geldiği söylenmektedir. Ebubekir Şivli isimli bir adamın rüyasında peygamberimizin doğumunu görmesi üzerine sokağa çıkıp bu müjdeyi ‘Şivli, şivli!’ diye haber vermesi ve insanların ona ikramda bulunması üzerine böyle bir gelenek oluştuğu rivayet edilir.

Üç ayların girdiği ilk gece fener alayı olarak kutlanır. Ertesi gün yani Regaip gecesi sabahı ise şivlilik günüdür. Herkes çocuklar için hazırlığını önceden yapmıştır. Sabah namazını kılan çocuklar ise evlerine dönüp kahvaltılarını yaptıktan sonra şivlilik torbalarını alarak arkadaş gruplarıyla buluşurlar. Böylelikle şivlilik zamanı resmen başlamış olur. Akşama kadar kapı kapı dillerde bir maniyle gezilir.

“Şivli şivli şişirmiş
Erken kalkan pişirmiş
İki çörek bir börek
Bize namazlık gerek
Şivliliiiiiiik…”

Şivlilik ikramları önceleri kuru kayısı, kuru üzüm, kırık leblebi, leblebi şekeri, akide şekeri olurmuş. Günümüzdeyse bunların yanında gofret, bisküvi, çikolata gibi yiyecekler de ikram ediliyor.

Benze Yazılar

Bir Yorum

  1. Şehrimin bu güzel geleneğini duyurduğunuz için teşekkürler. Yalnız şivlilik genelde öğlen saat 2-3 e kadar sürer akşamı bulmaz.Hayırlı kandiller.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu