Yusuf Suresi Tefsiri 21. Bölüm – Nouman Ali Khan
Nouman Ali Khan’ın 2020 Ramazan ayında yaptığı ve halen devam ettirdiği Yusuf Suresi tefsiri 21. Bölümü. Bu derste Yusuf Suresi 24. ayetin tefsiri konu ediliyor.
Yusuf Suresi Tefsiri 21. Bölümden bir kesit:
Allah o da arzu ederdi diyor. Eğer Rabbinin apaçık delilini görmeseydi. Bunu ortaya çıkarıp görmeniz gerekir. Bunu biliyor olmamız, yüzlerce binlerce video izlemeniz, Kur’an’ı dinlemeniz, ezberlemeniz, Arapça bilmeniz, elinizde mikrofon olması ya da dinleyen kişi olmanız… Hiçbiri fark etmiyor hepimiz insanız. Az ya da çok bilebiliriz. Zamanı geldiğinde ne yapmamız gerektiğini görecek miyiz? Bütün mesele bundan ibaret.
İşler sarpa sardığında, imtihan olunduğumuz zaman. Görmeniz gereken vakit bu. Mescitte görmek kolaydır. Gece vakti iftarınızı çoktan açmış, Kur’an’la alakalı bir şeyler dinler vaziyette oturuyor iken Rabbinizin burhanını görmeniz kolaydır. Ancak kampüse ya da işinize döndüğünüzde ne olacak? Kadınlı erkekli ortamlar? O zaman ne olacak? Sizi bir kahve içmeye davet ettiklerinde de Rabbinizin burhanınız görebilecek misiniz? İşte o zaman bildiklerinizin değeri olur.
Biz ne yapıyoruz? Burhan perdesini indirip “Şu an burhanı görmek istemiyorum bir süreliğine farklı biri olacağım.” diyoruz. Sonrasında mescitteki halkaya gidince eski haline getiriyoruz. Allah’ın hayatımdaki yerini belli başlı zamanlara hapsediyorum. Cuma namazına, Ramazana, spesifik durumlara, namaz vakitlerine, hac zamanına hapsediyorum. Geri kalan vakitlerde de her şeyi istediğim şekilde görmeyi tercih ediyorum.
“Neden her şeye dini sokuşturuyorsun? Neden her şeyi bu kadar İslami algılamalıyız? Bu çok İslami.” denir. Salih ya da Şuayb alehisselam, hangisi olduğundan tam emin değilim bakarım tekrardan. Onları davet ettiği zaman dediler ki: “Namazının bizi durdurabileceğini mi düşünüyorsun?” Senin namazın mı…? Namazını kıl ve hayatını yaşa. Allah’a istediğini verdin. Kafanı birkaç kez yere değdirdin yeter. Ondan sonra da yaşa hayatını. Eğer işler yolunda gitmezse namaz her zaman var. Yani her istediğini yaparsın sonra gelir namaz kılarsın kendini temize çıkarmış olursun(!)
“Kimsenin dokunulmazlığı yok”
Şimdi namaz Allah’a olan sadakatle alakalı bir şey değil, sizin iyi hissetmeniz için var. Çünkü bizler tüketici bir toplumuz ve din bile bu tüketim zincirine dahil. “Din sadece beni daha iyi hissettirmek için var. Dolayısıyla namaz beni iyi hissettirince namaz kılarım, diğer şeyler beni iyi hissettirirse oraya yönelirim. Rabbimin burhanını kapamam gerekirse de öyle yaparım, onu görmezden gelirim.” “Rabbinin burhanını görmeseydi…” Bu demek oluyor ki kimsenin dokunulmazlığı yok, bir peygamber dahi böyle bir zamanda Rabbinin burhanını görmeliydi.
Bu ayetteki ilgi çekici şey, bunu Şeyh Süheyb ile de paylaştım, Yusuf (as)’ın kendisine atfedilmesidir. “Eğer biz ona Rabbinin burhanını göstermeseydik o da arzu ederdi.” demiyor. “Eğer Rabbinin burhanını görmeseydi…” diyor. Görme işlemini yapan, gözlerini açan kim? Onun kendisi. Sizler gözlerinizi açmadan Allah sizleri korumaz! Gözlerinizi açıp içinde bulunduğunuz yanlışı görmezken Allah’tan sizi belli durumlardan kurtarmasını bekleyemezsiniz. “Rabbinin burhanını görmeseydi” Bu onun bir şeyleri olduğu gibi görmesidir. Bu da “İşte iyilik yapanları böyle mükafatlandırırız.” ayetine dönüyor.
Yeniden bu ayete geldik. O gençken, Allah ona hikmet ve ilim verdi. Neden verdi? Neden ona iyi karar verme yetisi ve muhteşem bir ilim verdi? Bütün bunları niçin verdi? Çünkü o her şeyde elinden gelenin en iyisini yaptı. En iyisi ne oluyor? Allah’ı görüyormuş gibi O’na ibadet etmek.
“İhsan, Allah’a onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” (Hadis) Ve burada o Rabbinin delilini görüyor. İşte bu Allah’ı görüyormuş gibi ibadet etmek değil mi? “Ben bu odada bir kadınla başbaşayım.” diye değil, “Ben Rabbimle beraber bu odadayım.” diye düşünüyor. “Üç kişi gizlice konuşmaz ki, dördüncüleri O olmasın. Beş kişi gizlice konuşmaz ki altıncıları O olmasın. Bundan daha az yahut daha çok da olsalar, nerede olurlarsa olsunlar, O mutlaka onlarla beraberdir. Sonra onlara yaptıklarını Kıyamet günü haber verecektir.” (Mücadele, 7) “Çünkü ben oradaydım. O görüşme esnasında oradaydım. Sanal ya da reel olsun yaptığınız alışverişte sizinleydim. ” Arabada yaptığın görüşmede ister telefonla olsun ister yüz yüze. O hepsini bilir. Oradaydı. Kaydet ya da sil. Yedeklenmiş dosya olsun ya da olmasın. Yedek dosyaları da var onda.
Yusuf Suresi Tefsiri 21. Bölüm pdf dosyasını indirmek için tıklayın.
Yusuf Suresi Tefsiri 21. Bölümü indirmek için tıklayın.
Allah razı olsun sizden! Hizmetiniz öyle kıymetli ki, Allah sonsuz bereket ihsan etsin, karşılığını kat kat alasınız inşallah
bu site çok değerli bir mücevher gibi Allah razı olsun
Bu çeviriyi yapabilmek oldukça zordur ve yaptığınız şey çok kıymetli Allah razı olsun bu sayfada emek verenlerden. Allah Nouman Hocadan da razı olsun çok farklı bakış açılarıyla aydınlanıyoruz bence bu ona verilmiş bir nimet ve biz de şükretmeliyiz ki burada bu anlatılanları dinleme şansına ulaştık.