İslamRamazanTavsiyeler - İpuçları

Ramazan Öncesi Bilgi Yoğunluğunun Üstesinden Nasıl Gelinir

Ramazan’a hazırlıkta kaynaklar -kurslar, notlar, videolar, seriler, kitaplar- bir anda dalga halinde yayılmaya başlar. Bundan dolayı biraz boğuluyor gibi hissedebilirsiniz, bu anlaşılabilirdir. Peki bu bilgi yüklemesi ile, sizi bir şeyler yapmaktan alıkoymadan nasıl başa çıkabilirsiniz?

İlk olarak, Ramazan hakkında paylaşımlar yapan, tweet atan ve öğretmeye çalışan kardeşler sizi önemsiyor ve bunları samimiyetlerinden dolayı yapıyorlar. Ümmetin içinde bu güzellikler bulunduğu için mutlu olmalıyız. Bu yüzden burada bir durup, insanların Ramazan’a hazırlanmasında yardımcı olmaya çalışan kardeşlerimiz için özel olarak, Allah’ın (subhanehu ve te’ala) onların salih amellerini ve çabalarını kabul etmesi ve onlardan razı olması için dua edelim.

İşte Ramazan öncesi bilgi yoğunluğunu aşabilmek için 5 ipucu;

1. Bireysel olarak, içgözlemler ile, Ramazan’da kendinizi geliştirmeniz gereken alanların neler olduğunu analiz etmeye başlayın. Örnek olarak, bu oruç hakkındaki hükümler mi? Kur’an’ı Arapça okumayı öğrenmek mi? Veya geceleri uzun namazlar kılarak teheccüde alışmak mı? Yoksa Ramazan boyunca üretken olmayı ve bir şeye odaklanmayı öğrenmek mi? Nerede gelişmeye ihtiyacınız olduğunu keşfedin ve bu alanları listeleyin.

2. Listenizi, öğrenmeniz gerekli olan alanlar (orucun hükümleri gibi) ve öğrenseniz hoş olacak alanlar (sahur tarifleri gibi) olarak bölün.

3. Tarayıcınızda ve masaüstünüzde 2. adımda belirlediğiniz alanlara göre etiketlenmiş yer imi dosyaları bulundurun. Örnek olarak, “Oruç Fıkhı”, “Kur’an Öğren” veya “Ramazan Boyunca Üretkenlik” adında dosyalar/klasörler bulundurabilirsiniz. Sonra karşılaştığınız linkleri ilgili yer imi dosyalarına ve diğer dosyaları da (pdf, word, mp3 vs) masaüstü klasörlerinize eklemeye başlayın.

4. Her gün 30 dk. bu klasörlerdeki dosyaları inceleyin. Önce öğrenmeniz gerekenleri öğrendiğinize emin olun, sonra öğrenseniz hoş olacakları öğrenin. Veya, bunları tek bir etütte birleştirebilirsiniz; ilk 20 dakikayı öğrenmeniz gereken materyallere, sonraki 10 dakikayı ise diğer içeriklere ayırabilirsiniz.
30 dakikayı önermemin sebebi, bu sürede yoğunluğa kapılmamanız ve bitirme konusunda stres yapmamanıza yardımcı olacaktır. 30 dakikayı bitirince günlük hedefinize ulaşmış olacaksınız. Sonra önünüzde iki seçenek bulunacaktır; isterseniz yeni bir 30 dk ayırabilir veya yarına kadar bekleyebilirsiniz.

5. Son ipucu, etkinlikler, dersler, canlı dersler ve ders halkalarıyla ilgili olacak. Yine, bu etkinlikleri takviminizde, randevularınız gibi, planlayın ve hiçbirinin üst üste gelmediğinden emin olun. Çok yoğun olup boğulmamanız için haftada 2, en fazla 3 etkinliğe katılmanızı tavsiye ederim.

Yukarıdaki adımlarla bilgi yoğunluğunun üstesinden gelebileceğinize eminim!
Umarım yardımcı olur!

İçtenlikle; Abu Productive.

“Bu makale productivemuslim.com sitesinden alınarak Genç Müslümanlar ekibi tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiştir.”

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu