Sosyal Ağların ve Akıllı Telefonların Tehlikeleri
Şeyh Salih el-Fevzan’ın Sosyal Ağlar ve Akıllı Telefonlar ile ilgili yapmış olduğu bir hutbe ve nasihat…
Tüm övgü ve iyilikler Allah içindir, yardımları ve verdiği nimetleri için Allah’a şükürler olsun. (Hamd alemlerin Rabbi olan Allah içindir, tüm nimetleri ve yardımları için şükürler olsun.)
Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur, Onun ortağı yoktur ve şehadet ederim ki Hz. Muhammed aleyhissalatu vesselam Onun subhanehu ve teala kulu ve elçisidir.
Ey insanlar…Sizi doğruluktan alıkoyan, Allah’ın yolunda ilerlemenizi durduran ve dalalete düşmenize neden olan en önemli engeli tanıyın. Yazılarına, Twitter’da tweetlerine ve ona benzer kanallara- insanlar arasında yaygınlaşmış ve evlerini doldurmuş muhtelif iletişim kanallarına- çağıranlar, ne kadar çoklar ve günümüzde müthiş rakamlara ulaştı.Şeytanın kanalları yüzünden yanlış yola düşenler ne kadar çoklar.
Ey Allah’ın kulları, şunlardan bıkın artık! Onlara dikkat edin ve onlara dalmayın. Evlerinize sokmayın. Eşlerinizle ve çocuklarınızla yalnız bırakmayın çünkü onlar eşlerinizi ve çocuklarınızı Allah’tan ve Allah’ın dininden alıkoyar, doğruluktan saptırır, dalalet ve sapkınlığa sürüklenmelerine neden olur. Sapkınlıkta ve dalalette ne kadar da çok insan var. Saptılar ve gelecekleri değişti. Yolları değişti ve bu açıkça ahlaklarına, sözlerine ve hareketlerine yansıdı.
Bunlara gece-gündüz yapışık haldeler. Onların gözleri bu ahlaksız aygıtlar tarafından değiştiriliyor. Ne geldi? Ne oldu? Her zaman… ta ki onları kullanmaya bağımlı olana kadar her zaman… Ve onlar bu icada artık bağımlı oluyorlar…Uzmanların açıklamalarına göre bu bağımlığa saplananlar, onsuz yapamıyorlar, sabredemiyorlar ve bu gözle görülen bir şey. Onları her zaman bu aletlere bakarken görürsün… Cebinde… Arabasında… Her zaman… O kadar ki hemen yanındakiyle, ailesiyle ya da kendi evinde kendi çocuklarıyla konuşmuyor. Her zaman bu sitelerde. Hatta namaz kılmıyor bile- namaz kılmak için dahi kalkmıyor! Bir şeyleri kaçıracağından korkuyor. Bir şey paylaşmak için veya bir şeyleri kaçırmaktan korktuğu için uyumuyor. Çünkü bağımlı olmuş ve onu yanında taşımadan dahi edemiyor. Eğer bu bağımlılığın başında bundan kaçarsa, kendisini güvene alacaktır.
Yani, Allah’ın kulları, Allah’tan korkun. Dininizi bu oyalamalardan, denemelerden ve şeytanlardan koruyun. Şunu bilin ki, en iyi iletişim, Allah’ın kitabıdır ve en iyi rehberlik, Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellemin rehberliğidir. Doğru yol üzere olan Müslümanlarla beraber olun. Çünkü Allah’ın eli cehennem ateşinden sakınan insanların üzerindedir.
Şeyh Salih el-Fevzan
Çeviri: gencmuslumanlar.com
Sosyal medya bağımlısı olduğunuzu gösteren 5 belirti
Tüm araştırmalar mobil cihaz kullanıcılarının her geçen gün biraz daha sosyal medya bağımlısı olduğunu gösteriyor. Her gün 500 milyon tweet atılıyor. 1,28 milyar kişi Facebook kullanıyor. bu konuya ilişkin araştırmalar yapan teknoloji uzmanı ve “The Distraction Addiction” kitabının yazarı Alex Soojung-Kim Pang, kişilerde sosyal medya bağımlılığına ilişkin bazı ortak belirtiler olduğunu söylüyor.
İşte Kim Pang’a göre sosyal medyaya ara vermeniz gerektiğini gösteren 5 önemli belirti.
Sadece Instagram’da paylaşmak için yemek pişirmek
Her gün yaptığınız salatanın görüntüsüne, artık sadece fotoğrafını Intagram’da paylaşacağınız için daha fazla mı özen gösteriyorsunuz? EğerInstagram, Twitter ve Pinterest’te paylaşacağınız için yaptığınız her işe daha fazla zaman harcıyorsanız dönüp kendinizi değerlendirmenizin vakti gelmiş demektir.
Yaptığınız her şeyi saati saatine paylaşmak
Hiç görüşmediğiniz ama dakikası dakikasına ne yaptığını bildiğiniz arkadaşlarınız var öyle değil mi? Farkında olmasanız da siz de bir başkasının hiç görüşmediği ama ne yaptığını bildiği arkadaşlarından biri olabilirsiniz.
Pang’ın bu konudaki açıklaması şu şekilde: “ Gerçekleştirdiğimiz her şeyin tadını çıkarmak, arkadaşlarımızla vakit geçirmek, eğlenmek ve kendimizi keşfetmek için hepimizin 24 saati var. Ancak biz bu saatlerin çoğunu sadece sosyal medyada geçiriyoruz. Ne kadar eğlendiğimiz ya da ne yaptığımızdan çok sosyal medyada ne paylaştığımızla ilgileniyoruz”
Çok az tanıdığınız kişiler hakkında her şeyi bilmek
Pang’a göre sosyal medya bağımlılığının en önemli göstergesi gerçek hayatta çok az tanıdığımız kişiler hakkında sosyal ağlardaki paylaşımlar nedeniyle her şeyi biliyor olmak. Nerede oturduğu, ne iş yaptığı, eşi, arkadaşları, sevdikleri, sevmedikleri… Bildiğimiz bu kadar şey aslında sosyal medyada ne kadar fazla zaman harcadığımızın bir göstergesi.
Kendinizi sosyal ağlardaki arkadaşlarınızla kıyaslayıp mutsuz olmak
Sosyal medya bağımlılığının tehlikeli boyutlara vardığının göstergelerinden biri de kıskançlık duygusu. Arkadaşlarınızın tatilleri, hediyeleri, evleri, arabaları, eşleri hatta vücut ölçüleri bir kıskançlık sebebi olmaya başladıysa, bağımlılığınız ciddi bir boyuta ulaşmış demektir.
Telefonunuza ulaşamadığınızda huzursuz mu oluyorsunuz?
Trafik ışıklarında beklerken Facebook’u kontrol edemediğiniz, yatmadan önce Twitter’ı scroll edemediğiniz için huzursuz oluyor musunuz? Sorulara cevabınız evetse bir sosyal medya tatili size iyi gelebilir.
Pang bu boyutlara ulaşan bağımlılığın gerçek hayatı ıskalamamıza neden olduğunu belirtiyor. Pang konu hakkında görüşünü şu şekilde belirtiyor: “Artık kullanıcılar için günlük hayattaki bir sohbet, sosyal medyadaki paylaşımlar kadar önem taşımıyor ve bu pek çok fırsatı ve faydalı diyalogu ıskaladığımız anlamına geliyor.”
Kaynak: sosyalmedya.co
S.a hayrlı gunler ben sizden ucretsiz gönderdiğiniz broşür kıtapcık kıtap vs.. herseyden dağıtmak ve kendimde almak adına 25 er tane göndermenizi istyrm