İslamKuran - SünnetMultimedyaVideo

Yusuf Suresi Tefsiri 14. Bölüm – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan’ın 2020 Ramazan ayında yaptığı ve halen devam ettirdiği Yusuf Suresi tefsiri 14. Bölümü. Bu derste 15-17. ayetlerin tefsiri konu ediliyor.

Yusuf Suresi Tefsiri 14. Bölümden bir kesit:

İnsanların bir şeyi görmezden gelme, geçmişi silme yeteneği ile Allah’ın geçmişi silmesi arasında fark vardır. Allah herkesin yapıp ettiklerini silebilir. Peygamberimiz (sav) ile kıyasladığımızda bile böyle, biz biliyoruz ki İslam’da tövbe etiğiniz zaman ya da eğer gayrimüslimken İslam’ı kabul ettiyseniz ki bu da tövbe yerine geçer. Tövbe Allah’a geri dönmek demektir. Bu da bütün geçmiş günahlarınızın affedildiği anlamına gelir değil mi? Bu bizim dinimizin bir prensibidir.

Geçmişte yaptığınız hiçbir şey sizin aleyhinize kullanılmaz. Hamza (ra)’yı mızraklayarak öldüren köle Habeşli Vahşi olayında, Vahşi o zaman düşman tarafındaydı. Peygamber’ in amcasını öldürmesi karşılığında özgür bırakılacaktı. Ve onu arkasından mızrakladı. Onu öldürdükten yıllar sonra Vahşi sonunda İslam’ı kabul etti. Hala yaptığı işten korkuyordu. Ve sonunda Peygamber (sav) ile yüz yüze gelmek istediğinde, kendini gizliyordu, çünkü fetihten sonra Mekke dolaylarında insanların onu gördüklerinde öldürebileceğini düşündü. Böylece kendini gizleyerek kılık değiştirdi. İnsanların Peygamber’in huzurunda selam vermek ya da şehadet getirmek üzere beklediği sıraya girdi. Sıra ona geldiğinde kendisini gizlemeyi bıraktı. Peygamber (sav): “Sen o musun?” diye sordu. O da bunu tasdik edince Peygamber (sav) dedi ki: “Biliyorsun Allah affetti ama ben seni tekrar görmek istemiyorum.” Rasulullah (sav) bile… Allah’ın onun günahını affettiğini biliyordu.

“Allah’ın affetmesini kullanarak insanları manipule edip onlardan Allah’ın affettiği gibi affetmelerini beklememelisiniz.”

Ama insan yine de insandır. Rab ilk cennete inse de Rab olmaya devam eder. Kul ise yedinci cennete gitse de yine kuldur. Biz bu konuda Allah gibi olamayız. Allah’ın affetmesini kullanarak insanları manipule edip onlardan Allah’ın affettiği gibi affetmelerini beklememelisiniz. Bu adil değil. Kuran’da istenilen de bu değil.

Anlatmaya çalıştığım şey şu: sadece tek bir hatadan dolayı değil, ama artık sıklıkla tekrarlanan hatalar varsa affedemediğiniz şeyler olabilir. Ki açıkça Yakup (as) oğullarında da tekrar eden bu davranışları fark ediyor. Bu noktada eğer onları affetmeyecekse ve onları yargılayacaksa büyük ihtimalle kötü davranışlara yatkın oldukları içindir. Onlar: “Tövbemizden şüphe mi ediyorsun?” diye sorabilirler. Hayır, kimse tövbenizden şüphe etmiyor ancak insanlar davranışlarını tekrar edebiliyorlar. Her ülkede ve her toplumda biri hapisten çıktığında ya da salındığında mahkum için kendi deneme süreçlerinin olmasının bir nedeni var değil mi? Çünkü belli davranışlar gösterdiğinde suçunun bedelini ödese de, resmi olarak tahliye olsa da yine eski suçlarına devam etmelerinden korkulur. Ve bu deneme sürecinde devam edip etmeyeceği anlaşılır.

Bu aslında insanların kendi aralarında işlerin icabına bakma yoludur. Siz Allah’ı bu işe karıştırıp “Allah affediyor neden sen affedemiyorsun?” demeyin. Bu manipüle edici.

Yusuf Suresi Tefsiri 14. Bölüm PDF İndir

Benze Yazılar

2 Yorum

  1. Allah razı olsun hepinizden lütfen diğer bölümleri de yayınlayın. Yeni bölümleri sabırsızlıkla bekliyoruz

  2. Allah emeği geçen herkesten razı olsun. Rabbim Yusuf Suresini tamamlamayı nasip etsin inşallah
    sabırsızlıkla takip ediyorum

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu