İslamKuran - Sünnet

Bakara Suresi Tefsiri 11. Bölüm – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan’ın 2016 Ramazan ayında 30 gün boyunca yapmış olduğu Bakara Suresi tefsir serisi.
11. Ders

Bakara Suresi Tefsiri 11. Dersten bir bölüm:

“Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı.” (Teğabun, 3) İnsanın yaratılışında da bir güzellik vardır. Allah’ın etrafımıza yarattığı şeylerde de bir güzellik var. Ve bu güzellikleri bize işaret ediyor. Tüm duyularımızda da görmemizde, duymamızda, koklamamızda, dokunmamızda kendilerine özgü bir güzellik var. Dokunmaktan hoşlandığımız şeyler var. Bazı dokulara, yüzeylere dokunmak hoşunuza gider. Bir şeyin görüntüsü sizin hoşunuza gider, güzelliğine hayran kalırsınız. Bir şeyin kokusu hoşunuza gidebilir. Yiyecekler güzel kokmak zorunda bile değildi, daha önceden bahsetmiştik, ama Allah yiyeceklerin güzelliğine bir de güzel kokmalarını eklemiş. Güzel görüntülerini eklemiş. Bir yemek dünyanın en lezzetli yiyeceği olabilir. Ama ölü bir böcek gibi gözükseydi onu yemek istemezdiniz. Sunum olarak da güzel gözükmelidir, öyle değil mi?

Ve bu Allah’ın sünnetidir. Etrafımızdaki her şeyi, sadece kullanışlı ve pratik yaratmamış, sadece güzel de yaratmamış, ikisinin bir karışımı halinde yaratmış. Çünkü bu ikisi de gerekli. Çünkü biz robotlar değiliz. Eğer robot olsaydık, kişiliklerimiz olmasaydı, o zaman pratik anlamda kullanışlılık yeterli olurdu. Ama Allah hayata güzellik boyutu da katmış.Yarattığı şeylerdeki bu sünneti, Kur’an’da da ortaya koyuyor. Kur’an yalnızca pratik bir boyutta değil. Kuran size sadece “Bunu yap, bunu yapma” demez. Eğer bir helaller haramlar listesi, nelere itaat edilir, nelere edilmezi istiyorsanız Bunları tek bir sayfaya sığdırabilirim.

“Tek olan Allah’a iman, meleklere ahirete; ki bu hesap günü, cennet, cehennem, çok güzel cennetler, çok kötü cehennemleri de içeriyor” “işte bunlar yiyebileceklerinin listesi, bunlar içmemen gerekenler. Bitti. Bunlar yapman gerekenler, bitti bu kadar” Allah ne yapıyor? Kitabına seni müteşekkir hissettirecek şeyler ekliyor, geçmişinden bahsediyor, sana verdikleri hakkında seni düşündürüyor, seçtiği kelimeler üzerine iyice düşünmeye sevk ediyor, bazen kendini tekrarlıyor ve her tekrarlayışında kalbine farklı açılardan dokunuyor Kur’an’ın bazı kısımları ciddi anlamda pratikteki şeylere dair.

“Allah, size, çocuklarınız (ın alacağı miras) hakkında, erkeğe iki dişinin payı kadarını emreder.” (Nisa, 11) Tamamen pratiğe dair, miras paylaşımındaki kanunla ilgili bir ayet. Bazı ayetler de var ki, içerdikleri tek şey saf güzellik. SubhanAllah. İçerisinden bir fıkh kuralı, hüküm çekip alamıyorsunuz, alabildiğiniz tek şey “SubhanAllah!” Yani Kur’an içerikle, şeklin muhteşem bir kombinasyonu. Bunların ikisi de insan için önemli ve gerekli. Birisi diğerinden daha faydalı gibi bir şey yok. Biri olmadan, diğeri eksik. Bu yüzden de Kur’an öğrenimimiz bu iki kısımdan da oluşuyor, hep de böyle olacak“ “Allah burada ne söylemek istiyor” diye pratik yanına da değiniyoruz, aynı zamanda Allah’ın kelamının güzelliğini tanıyıp, takdir ediyoruz. Allah’ın kelamının mükemmelliğini tanımamız da Kur’an öğrenmemizin bir parçası. Bu ikisi de baş başa gidiyor çünkü bu Allah’ın sünneti. Yarattığı her şeyde olduğu gibi, kelamında da böyle.

Önceki bölümler için: https://gencmuslumanlar.com/tag/bakara-suresi/

 

PDF İNDİR

Benze Yazılar

3 Yorum

  1. Allah emeklerinize karşılık dünyada da ahirette de sizlere iyilikler versin. Ancak bu seriyi çok düzensiz yayınlıyorsunuz. Bilmiyorum geçerli bir sebebi var mıdır ama böylesi düzensiz olmanın, bir hevesle izlemeye başlayanların şevklerini kırdığını ve genel anlamda verimsizliğe yol açtığını düşünüyorum. Bu mecrada bir sorumluluk üstlenip gelişigüzel iş yapmak müslümanlara yakışmıyor. Allah razı olsun.

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu