Evlilik - AileYaşam

Çocukları Disipline Etmede Bir Yöntem: Sabır

Şimdi sen, güzel bir sabırla sabret! Mearic 5

“Kolaylaştırın, zorlaştırmayın; müjdeleyin, nefret ettirmeyin.” Buhari

Çocuklarınızı eğitmede ebeveyn olarak sakin kalmanız gerektiğini gösteren birçok sebep vardır. İlk sebep, genç olanlarınızla aranızdaki sevgiyle iletişiminizi arttırmak istersiniz çünkü. Sevildiğini ve saygı duyulduğunu hisseden bir çocuk, ailesini mutlu etmeye daha da hevesli olur. Bu aile olmayı kolaylaştırıcı bir yoldur.

Çocuğunuz sizi izliyor!

Siz, çocuğunuzun ilk öğretmenisiniz. Çocuğunuz ve sizin aranızdaki iletişimin kopmasını istemezsiniz. Akranlarının onu etkilediği dönemler gelecek olmasına rağmen, eğer anlayışlı bir ilişkiye sahipseniz çocuğunuz sizin görüşlerinizi de dinleyecektir. Bu, çocuğunuzun büyüme çağında ve ilerisinde onun üzerindeki etkinizin devamına yardımcı olacaktır inşaAllah.

Kontrol sizde!

Soğukkanlılığınızı devam ettirmeniz için diğer bir sebep de çocuğunuzun hatalarını düzeltirken, onlardan görgülü davranmalarını ve duygularını kontrol almalarını beklerken sizin de duygularınızı kontrol etmeniz, ona kızmanızdan daha etkili olacaktır. Diyelim ki çocuğunuz size kızgın. Çünkü ödevlerini tamamlamadığı için üç gün boyunca telefonunu kullanmasına izin vermemişsiniz. O da kızgın ve kindar. Odasında 30 dakika oturmak zorunda kalsa, sizin tüylerinizi diken diken etmekten ve kızgın ve öfkeli hissetmenizden daha iyidir. Çünkü şu an telefonunu kullanamadığı için o öyle hissediyor.

Sakinliğinizi kontrol etmek, çocuğunuza olaylarda kontrolün sizde olduğunu gösterir. Çabuk tepki gösteren bazı çocuklar için, sizin bağırmanız ve kızmanız ondaki savaşma ve direnme isteğini arttırır ve şiddetlendirir. Öfke nöbeti geçirebilir veya kontrol edemeyeceğinizi hissedeceğiniz diğer başka türlü agresif davranışlarda bulunabilir. Genelde çaresiz hissettiğiniz veya çocuğunuza o an ne yapacağınızı kestiremediğiniz zaman geçmişteki yöntemlerdeki herkesin rahatlıkla ve sıklılıkla uyguladığı yönteme geçersiniz, dayak yöntemine. Kızgınlığınızı kontrol etmeniz, çocuğunuzla aranızdaki mücadelenin artmasının ilk adımı olan bu kaba kuvvet yöntemini engeller.

Sakin kalmanız, kontrolün ve kuralların sizin elinizde olduğunu çocuğunuza gösterir. Kararlı/inatçı yapıdaki çocukların karar mercii olanın siz olduğunu bilmesi lazım. Bu onların daha güvende hissetmelerini sağlayacaktır. Çünkü onlar sınırlarının ne olduğunu ve destekçilerinin olduğunu bilmek ister bu yapıdaki çocuklar.

Ebu Hureyre radıyallahu anhten rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz aleyhissalatu vesselam kendisinden tavsiye isteyen bir sahabeye üç kere buyurmuştur ki: “Öfkelenme!” (Buhari)

Siz de duygularınızı kontrol altına almak zorundasınız!

Bazen ebeveynler çocuklarının davranışlarını kontrol etmeden önce daha kendileri duygularını kontrol edemezler. Eğer çocuğunuz sizi sinirlendirecek bir şey yaptıysa ve sizin de kötü bir anınıza denk geldiyse o an tepki göstermeyin. Bir nefes alın. Birkaç saniyeliğine veya dakikalığına odanıza gidin. 10 a kadar sayın. Kızgınlığınızı önlemek için bununla beraber Peygamberimiz aleyhissalatu vesselamın tavsiye ettiği gibi, ayaktaysanız oturun, oturuyorsanız uzanın. Oturmak veya uzanmak, kızgınlığınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Sakinleşene kadar o hal ile kalın. Bu sizinle ve çocuğunuza uygun disiplini vermekle ilgili daha sağlıklı düşünmenizi sağlayacaktır.

Çocuğunuz sizi gözlemlerken öğreniyor ki:

Öfke ve kızgınlık anlarınızda verdiğiniz tepkilerinizi çocuğunuz gözlemliyor ve bunu sizden öğreniyor. Eğer bu gibi durumlarda şiddetli tepki verirseniz, çocuğunuz bunun uygun bir davranış olduğunu sanacak ve öyle kabul edecektir. Böyle zamanlarda bağırıyorsanız, beddualar ediyorsanız; çocuğunuz bu gibi durumlarda böyle davranmanın daha uygun olduğunu sanacak. Siz onun örnek aldığı insansınız, onun ilk öğretmenisiniz. Davranışlarınız, onun kime özeneceğini belli edecektir.

Yani bir dahaki seferde büyük kızınız küçük erkek kardeşine vurduğunda, bağıracak gibi ya da tokat atacak gibi veya evin içerisinde bir o tarafa bir bu tarafa sinirli bir şekilde volta atacak gibi hissederseniz durun ve çocuklarınız üzerindeki etkinizi tekrar düşünün. Sakinleştirin kendinizi ve onlara insanların sinirlendiği zamanlarda nasıl davranması gerektiğini gösterin.

Yazar: Grandma Jeddah

Çeviri: GencMuslumanlar.com

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu