Neler Yapılabilir? (Gençlik Çalışmaları 2. Bölüm)
2- Neler yapabiliriz?
Bu bölümde sınıfımızda, okulumuzda, kursumuzda neler yapabiliriz onları inceleyeceğiz. Buradaki anlatım daha çok liseye göre olacaktır. Üniversite ile ilgili ayrı bir yazıyı sahada bulunan bir kardeşimiz kaleme aldı. İleriki bölümlerde yayınlayacağız.
1- Ders Grubu:
2- Kitap Okuma Grupları
3- Davet Mektupları
4- Dergi, Bülten Çıkarma, Pano hazırlama,
1- Ders Grubu: Sınıfta bulunan arkadaşlarımızın seviyesine göre bir ders halkası oluşturabiliriz. İmam hatipler için ders seçimi ve anlatacak kişiyi bulmak daha kolay olacaktır. Diğer liseler içinse bu konuda daha bilgili bir kişiye müracaat edilmeli.
Ders anlatımı yapamayan kişiler belirli kitapları sesli bir şekilde beraber okuyabilirler. (Riyazus Salihin okumaları, Meal okumaları veya beraber okunabilecek bir kitap.. Muhammed Kutub’un Gençlere 50 nasihat kitabı gibi…)
2- Kitap Okuma Grupları: Öncelikle bu proje için bazı roman ve basit fikir kitaplarının satın alınması gerekmektedir. Bu grupla amacımız küçük çaplı bir gezici kütüphane oluşturmaktır. Sınıfta kitap grubuna katılmak isteyen kişilerin listesi çıkarılır. Her kişi için bir kitap takip formu oluşturulur. Herkesin seviyesine göre bir kitap verilir. Okuma suresi kitabın hacmine ve kişiye göre değişebilir. Ama tavsiye süre iki haftadır. Kitabı veren kişi verdiği kitapların çoğunu okumuş olmalı ve kitap seviyelerine aşina olmalıdır. Aksi halde kitap grubundan istenilen verim alınamaz. Daha önce İslami kitaplar okumamış birisine roman okutularak başlanabilir. Veya kitapla arası iyi olmayıp fazla kitap okumayan kişilere… Böylelikle kitap okuma alışkanlığı da kazandırılmış olur.
Eğer bir grup çalışması yapıyorsanız kitapları takip eden bir kişi seçmeniz faydalı olacaktır. Kitap takip formlarında kitabın verildiği ve alındığı tarihleri eksiksiz doldurursanız kitapların kaybolma riski de o kadar azalacaktır. İşin püf noktası bu kütüphanenin reklamını güzel yapmanızda.. 🙂
Ayrıca ortaokul, lise gruplarıyla ilgilenen, haftada bir ders yapan ablalar/abiler bu kitap okutma projesini kendi gruplarına uygularlarsa ekstra bir verim alacaklardır. (Konuyla alakalı ek bir yazı hazırlanacaktır.)
Kitap Takip Formunu buradan indirebilirsiniz.
3- Davet Mektupları: Farklı konularda insanlara hatırlatma babında 2 sayfayı geçmeden oluşturulan mektuplardır. Örneğin Müslüman kızlara tesettürle alakalı, Müslüman gençlere sorumlulukları ile alakalı, dışarıdaki insanlara İslam dini ve hayat amacı ile alakalı konular hakkında oluşturulabilir. (Sitemizde şuana kadar hazırladığımı davet mektupları.) Bunları güzel bir uslub ile kaleme alıp bastırarak dağıtabiliriz. İnsanların nereden hidayet bulacağını bilemeyiz. Belki bizim için basit gözüken bir kitapçıktan, broşürden İslam’ı araştıran insanlar olabilir.
Ayrıca gündemle alakalı veya önemli gördüğümüz bir ayet veya hadisi de çıktı alıp arkadaşlarımıza dağıtabiliriz. Önceden hazırlamış olduğumuz bir dökümanı buradan indirebilirsiniz.
4- Dergi, bülten çıkarma, pano oluşturma: Bu çalışma için bir ekip ve gruba ihtiyacımız var. Bulunduğunuz okulda/kursta bir pano belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Duruma göre haftalık veya aylık yapılabilir. O haftanın/ayın ayeti, hadisi, kısa açıklamaları, örnek alacağımız bir şahsiyet, islam coğrafyasından bir ülke, şiirler, sözler paylaşılabilir. Çalışmalarda görsel tasarımlar her zaman daha etkilidir. Düz yazı yerine resimli veya renkli paylaşımlar daha dikkat çekici olabilir.
Ve yine içeriği hazırlayabilecek bir ekibiniz varsa okulunuza/kursunuza has bir bülten çıkartabilirsiniz. İçerisinde gençlere yönelik fikri, ilmi yazılar, şiirler, okul röportajları, kitap tanıtımları v.b konular olabilir. Ekip olarak başlangıçta cüzi miktar para toplayıp baskı maliyetini karşılayabilirsiniz. Siyah-beyaz baskının maliyeti az olacağından bu anlamda bir sıkıntıya girmezsiniz. En kötü ihtimal bültenleri 25 kuruştan satarak baskı maliyetini karşılayabilirsiniz. 🙂 Arkadaşlarımızın bir Kur’an Kursunda çıkarttıkları “Bülteni Salihat” adlı çalışmayı örnek olması için paylaşıyorum. Buradan indirebilirsiniz.
Ayrıca dışarıdaki reklam panoları, okul panoları veya buna benzer yerler için hazırladığımız ayetler vardı. Birkaç kere dışarıya asabilme imkanımız oldu. A4 kağıtların her birine etkili bir ayet yazarak insanların görebilecekleri noktalara asıyorduk. Bunu yapmak sorun olur mu sizin için bilmem ama paylaşmakta fayda var. 🙂 Buradan indirebilirsiniz.
Maddi Geliri Nasıl Sağlayabiliriz?
Genelde projelere karar verildikten sonra adım atamamızın sebebi işin maddi yönü oluyor. Özellikle öğrenciyseniz ve bayansanız bu durum daha bir zorlaşıyor. Bunu bildiğimiz için bu işleri yapmadan önce maddi geliri sağlama yönünde çabalarımız oldu. Şahsi olarak çeşitli İslami ürünler tasarlayıp gelirlerini davet işlerinde kullanma kararı aldım. Sitede bulunan ürünlerin ücretlerini bu tarz işlerde kullanıyorum. Özellikle kitap alma mevzusunda biraz birikiminiz olmak zorunda. En az 15-20 kitap ile kitap okuma grubu kurmanız gerekiyor. Peki başka neler yapılabilir?
– Arkadaşlarla aranızda her hafta çok cüzi bir miktar toparlayabilirsiniz. (Kişi başı 1 TL bile olabilir.)
– Etrafınızda size yardımcı olabilecek kişiler varsa onlara danışabilir ve yardım talep edebilirsiniz. (İlla para olarak değil kitap talep edebilirsiniz.)
– “1 Lira ile neler yapılabilir? – Davet için 1 Lira” kampanyaları ile kumbara oluşturabilirsiniz. Bu konu hakkında şöyle bir çalışma yapmıştım ama çok dağıtamadım açıkçası. 🙂
Aslında düşününce yapılacak daha çok iş var. Önemli olan bir yerden başlamak. Maddi veya diğer konularda bir şekilde Allah yardım ediyor…
(3. Bölüm Yakında: Üniversitede Neler Yapılabilir?)
bülten için teşekkürler ancak bültenin arka planı yokmuydu
Selamünaleyküm 3. bölümü heyecanla bekliyoruz ne zaman yayınlanır?
Davet mektuplari icin verdiginiz linkler acilmiyor.lutfen acil olarak duzeltirmisiniz?
En kısa zamanda ilgileneceğiz.