Fıkıh - Akaidİslam
Bir Müminden Duyulmaması Gerekenler
Es-Selamu Aleykum sevgili kardeşler,
Rasulullah (s.a.v) buyuruyor ki: “Kişi bir söz söyler ve onda bir mahzur görmez. Hâlbuki o söz sebebiyle yetmiş yıl cehennemin dibine düşer.” (Tirmizî, Zühd, 10)
Bazen toplum arasında yaygın olan ve dilimize doladığımız sözler -Allah korusun- bizleri küçük şirke götürecek kadar tehlikeli oluyor. Bu yüzden bir mü’min olarak kullandığımız her kelimeye, cümleye azami şekilde dikkat etmeliyiz. Yeryüzü Mirasçısı mahlaslı kardeşimiz Bir Mü’minden Duyulmaması Gereken cümleleri kısa açıklamalar eşliğinde derlemiş. Bunları sizlerle paylaşıyoruz.
– Allah ve sen dilersen sözü
İbn Abbas (r.a.) :
“Allah’a denk tutmak şirktir; ve bu şirk karanlık bir gecede, kara bir taşın üstündeki karıncanın kıpırtısından daha gizlidir. Şöyle ki, senin: “Allah ve hayatın hakkı için” yahut “Allah ve hayatım hakkı için” deyişin: “Şu köpekçik olmasaydı veya şu ördekler olmasaydı mutlaka hırsız girerdi.” demen, bir kimsenin arkadaşına: “Allah ve sen dilediniz de bu iş oldu” veya “Allah ve filan adam olmasaydı” demesi hep şirk olan hususlardır. Sakın Allah’ın adı ile beraber başkasını zikretme!”
[ Heysemi Mecmeuz-Zevaid: 4/177, Elbani İrvau’l-Ğalil: 2562 ]
Yine İbni Ebu Hatim der ki; Ahmed İbni Amr… İbni Abbas’dan nakleder ki, O Allah Azze ve Celle’nin “O halde bile bile Allah’a eşler koşmayınız!” ayetindeki eşlerin şirk olduğunu belirtmiştir. “Şirkin karanlık gecede siyah taş üzerindeki karıncanın adımından daha gizli olduğunu bildirmiştir.” Bu, “Allah’a ve senin hayatına yemin ederim ki ey falan, kendi hayatıma and içerim ki” demek gibidir. Keza şu köpek olmasaydı bize hırsız gelirdi, evde şu kaz olmasaydı hırsız içeri girerdi gibi sözler de böyledir. Keza adamın arkadaşına “Allah ve sen istersen” sözü de böyledir. Yine Allah ve falanca olmasaydı, falanca olmasaydı sen bunu yapamazdın gibi sözlerin hepsi birer şirktir. Hadis-i Şerifte varid olmuştur ki adamın biri Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem)’e: “Allah ve sen istersen!” demiş Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem) de? “sen beni Allah’a eş mi koştun?!” buyurmuştur. Bir başka hadisde ise Rasulullah (sallalahu aleyhi ve sellem): “Eğer Allah isterse ve falan da isterse diyerek Allah’a eş koşmamış olsanız siz ne güzel bir kavimsiniz!” buyurmuştur.
– Mü’min kötü söz söylemez, küfür ve hakaret etmez!Peygamber (s.a.v) şöyle buyuruyor: “Mümin dil uzatıcı değildir, lânet okuyucu değildir, kötü iş yapan değildir, kötü söz söyleyen değildir.” (Tirmizî, Kadir, 1978).
“Müslümana sövmek fâsıklıktır.” (Nesâî; Tahrimu’d-Dem, 27);
“Müslümana sövmek fâsıklıktır.” (Nesâî; Tahrimu’d-Dem, 27);
– Çok seviyorum ya, sevmek ne kelime tapıyorum o kıza/çocuğa.
* Bir mümin, kastı ne olursa olsun, buram buram şirk kokan ” tapıyorum, yarattım vb. ” kelimeleri kullanmaktan kaçınır.
– Allah’ın bildiğini kuldan mı saklayacağız abi? Gittik, gezdik, yedik!, içtik!, yattık!, kalktık! yaptık işte bir sürü şey!..”
Bir mümin, işlediği günahları anlatarak onlarla övünmez, günahını ne kadar çok kişiye anlatırsa günahına o kadar çok şahit edinmiş olacağını bilir. Günahından dolayı pişman olup, bunun affı için Allah’ın huzurunda boyun büker, gözyaşı döker. Allah kulunun hatasını ve bundan dolayı tövbesini bilir ve umulur ki affeder ama kullar tövbesini bilmez ve o kişiye günahkar gözü ile bakmaya devam eder.
– Bakmanın nesi günah olsun abi? Hem atalarımız ne demiş, güzele bakmak sevaptır.
* Bir mü’min güzele güzel gözle bakması gerektiğini bilir. Şehvani duygularını azdıracak şekilde bakma tiryakisi olmanın, zinaya giden yolun kilometre taşları olduğunun farkındadır.
– O iş öyle inşallahla maşallahla falan olmaz.
* Bir Mü’min, İnşallah ve Maşallah gibi iki kıymetli cevheri, küçümseyici şekilde yok saymaz. Her işin ALLAH’ın iznine tabii olduğunu aklından çıkartmaz.
– Şu iddaa kuponunu görüyor musunuz beyler, hepimizi kurtaracak olan şey işte bu.
*Bir mü’min, hayatının hiçbir noktasında umudunu asla ama asla haram şeylere bağlamaz. Maddi beklentiler için haram kapısının tokmaklarını çalmaz.
– Ooo oğlum/kızım ne bu ya, uçmuşsun sen iyice.
*Bir mümin ibadetlerini yerine getirme ve dinini yaşama konusunda hassas davranan bir insanı, bu kişi en yakın arkadaşı dahi olsa ” uçmuşsun sen ” şeklindeki söylemler ile hafife almaz. Uçarak yaşamanın, ‘sürünerek yaşadığını sanmak’tan daha iyi olduğunu bilir.
– Allah’ım sen konuyu biliyorsun. Amin.
*Mümin, dua’nın bir ciddiyet içinde, belli bir disiplin ve tam bir teveccüh ile eda edilmesi gereken bir ibadet olduğunu bilir ve onu geçiştirivermekten Allah’a sığınır.
– Üzme kendini kanka, ne yapalım? Kader utansın.
*Bir mü’min, kadere atacağı taşın, başını yaracağını bilir.
– Tamam abi, her şeyi ayarladım, her şey kontrolümde.. Kesin olarak geliyorum.
* Bir mü’min gelecek zamana ait konuşurken İnşallah demesi gerektiğini bilir.
– Abi gece deliksiz bir uyku çekmişim.
* Mü’min’in gece uykusu deliksiz olmaz.
– Zaten bizde şans olsaydı kız/erkek doğardık.
* Bir mü’min hiçbir zaman yaratılışı ile ilgili konularda şikayetçi olmaz. Her zaman ve her şartta yaratılış gayesine uygun hizmet edebilmenin yollarını arar.
– Ne yapacaksınız abi Umre’ye / Hac’a giderek. Araplara para mı kazandıracaksınız?
* Bir mü’min milliyetçilik ile ırkçılık arasındaki farkı bilir ve söylemlerinde ırkçı ifadelerden kaçınır. Ayrıca kutsal topraklara gitmeyi ve kutsal vazifeleri yapmayı Allah’ın bir emri olarak kabul ettiği için işin dünyevi boyutu ile (para kazandırmak vs) ilgilenmez.
– Bu çocuklar benim başımın belası.
* Bir mü’min kendi evlatları için her ne sebepten olursa olsun, “bela, ceza, dert” gibi tanımlamalarda bulunmaz. Olumsuzluk çağrıştıran şeyler ile olumlu bir şeyler anlatmak gibi bir çabası olmaz.
– Bu hayat benim. Kuralları da ben koyarım.
* Bir mü’min kendisine emanet verilmiş olan bedeninin ve ruhunun üzerinde, küstahça bir sahiplenmeye gitmez. Hayatı veren ve bu hayata kurallar koyan birinin olduğunu bilir. Kendisi için kurallar koyacaksa, esas kural koyucunun kurallarına muhalefet etmeyecek kurallar ile çevreler hayatını.
– Allah’ın gücüne gitmesin ama.
* Bir mü’min yaşadığı hadiselere ilişkin yorum yaparken kullanacağı kalıplara dikkat eder. Hele ki bu kalıplarda Allah’ı zikrediyorsa iki kere belki de üç kere düşünür. “Allah’ın gücüne gitmesin, Allah kızmasın” vb. tepkilerle, insana ait olan tavırları ( gücüne gitmek, kızmak vb ) Allah’a atfetmek gibi bir hatanın kendisini uçurumdan aşağı atmaktan daha tehlikeli bir sona götürdüğünü bilir.
– Subhanallah, Allahuaqbar ibretlik bir paylaşım.. (komik ve alakasız paylaşımlarda söylemek)
* Bir mü’min Subhanallah gibi, dünyadan ve dünyadaki her şeyden daha değerli bir zikri, alelade şeyler için, hafif meşrep bir üslup ile ve komik olma çabası içinde gelişigüzel zikretmez.
Gündelik Hayatta, Bilinçsizce Sarfedilen Cümleler ve Aslolan Gerçekler.. Bunlar Çok Hassas Noktalar.. Allah Razı Olsun…
Allah razı olsun, çok güzel özetlemişsiniz.
Gerçekten gündelik hayatta bazılarını bilerek , bazılarınıda bilmeyerek söylediğimiz şeyler farkında olmadan ne kadar da günaha girmişiz. Allah razı olsun. Rabbim yolunuzu açık etsin .