✨ Ramazan yazıları, videoları, dersleri, etkinlikleri için Ramazan dosyamızı inceleyin.

Ramazan Dosyası
İslamKuran - Sünnet

Yusuf Suresi Tefsiri 28. Bölüm – Nouman Ali Khan

Nouman Ali Khan’ın 2020 yılı Ramazan ayında yaptığı Yusuf Suresi tefsiri 28. Bölüm. Bu derste Yusuf Suresi 36 ve 37. ayetleri konu ediliyor.

“Yusuf (as) da birilerine yardımcı oldu ve o kişiler de ona zarar verdi.”

Olay şu ki, Yusuf (as)’dan daha önceden yarar görmüş insanlar ona zarar verdiler mi? Yusuf (as)’ın başına geldi mi bu? Yani o birilerine yardımcı oldu ve o kişiler de ona zarar verdi. Bakana yararı dokundu mu? Evet. Aynı bakan ona zarar verdi mi? Evet. Bakanın karısına yardımı dokundu mu? Evet. Peki yine ona zarar verdi mi? Evet. Ne zaman birine yardım etse zarar gördü. Eğer siz sürekli yardım etmek isteyen birisiyseniz ve her yardım etmek istediğinizde insanlar tüm yardımı aldıktan sonra dönüp size zarar veriyorsa, sizi yıpratıyorlarsa (ne yapardınız)? Arapların eski bir deyişi vardır, bir inekten bahsederler. Arapların garip atasözleri var, bunun bir kısmı ise komik. Bu da o komik olanlardan. İneğin sütünü sağan biri vardır ya hani. Ve bir çiftlik içerisinde aynı ineği sağan birkaç kişi vardır. Bazısı ineğe oldukça sert davranıyor ve sütü sağarken canını acıtıyor. Diğer yandan ona oldukça nazik davrananlar var, ama yaklaştıklarında inek artık gergin olduğu için onlara kafa atıyor. O da dönüp “Seni nazikçe sağana mı kafa atıyorsun?” diyor. Yani inek yıpranmış durumda. İnek o kadar hassas durumda ki, “Benden bir şey isteyen uzaklaşsın. Kimseyle uğraşmak istemiyorum. İnsanlar bana çok zarar verdi, yaraladı” diyor.

Yusuf (as)’ın da böyle biri olmaya her türlü hakkı var. “Ben bilmiyorum bu rüyanın anlamını. Size yardım edemem. Beni rahat bırakabilir misiniz? İnsanlara yardım etmeyi bıraktım ben. Ettik de ne oldu…” gibi. Böyle diyemez miydi? Kendi kendine “Bir şey diyeyim mi? Dünya nasıl işliyor anladım ben. Sen insanlara yardım ediyorsun onlar seni arkandan bıçaklıyorlar. O yüzden ben artık kendimi düşünsem daha iyi. Yaşayacağımı yaşadım, öğreneceğimi öğrendim. Bu adamlardan da ne bekleyebilirim ki, niye yardım edeyim onlara? Ne çıkarım olacak?” diyebilirdi. Ama onun böyle bir dünya görüşü yoktu.

“O karşılığını Allah’tan bekledi.”

Neden böyle bir dünya görüşüne sahip olmadığının cevabı da “muhsinin” kelimesinin içerisinde saklı. Yusuf (as), onlara yardım edecek. Onlara yardımcı olmasının nedeni ise, karşıdakine hatrı için yardım ediyor olmayışıdır. Yardım ettikten sonra karşıdakinden bir iyilik beklemedi. İyiliği Allah’tan (avc) bekledi. Hiç boş beklentilerin içine girmedi. “Ben o kadar iyilik yaptım, sen niye bana kötülük yapıyorsun?” demedi. O karşılığını Allah’tan bekledi. Onun sahip olduğu, çelik gibi sağlam mantık buydu. O yüzden de birine yardımcı olma veya iyilik yapma, fayda sağlama fırsatını asla geri çevirmedi. Çünkü bunları, onlara yarar sağlamak için yapmadı. İkinci olarak ise, kendine yarar sağlamak içindi. Çünkü birine yardım etme fırsatına sahip olduğumuz zaman, ödülü biz kazanıyoruz aslında. Sevabı biz kazanıyoruz.

Yusuf Suresi Tefsiri 28. Bölüm pdf dosyasını indirmek için tıklayın.

Yusuf Suresi Tefsiri 28. Bölüm video dosyasını indirmek için tıklayın.

Benze Yazılar

Bir Cevap Yazın

Başa dön tuşu